Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

"Μοντέλο Κύπρου" ετοιμάζουν οι Τούρκοι για τη Θράκη



    "Μοντέλο Κύπρου" ετοιμάζουν οι Τούρκοι για τη Θράκη

    Το απόρρητο σχέδιο της Άγκυρας

    Η επίσκεψη Τσαβούσογλου απέδειξε για ακόμα μια φορά την υποχωρητικότητα της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις, ειδικά όσον αφορά ζητήματα κυριαρχίας. Όπως είχε γράψει το el.gr, ο Τσαβούσογλου προστίθεται στον μακρύ κατάλογο Τούρκων αξιωματούχων που ενθαρρύνουν και ενισχύουν τους Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους προς την κατεύθυνση υπονόμευσης του ίδιου τους του κράτους.

    Τον περασμένο Μάρτιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, σε άρθρο του σε ειδική έκδοση πολιτικού περιοδικού, το οποίο ανήκει στον πρώην υπουργό και συνεργάτη του προέδρου Οζάλ, Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ, αναφέρθηκε στον «Εθνικό Όρκο» που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920. Η Οθωμανική Βουλή αποφάσισε, τότε, «να κηρύξει τα εδάφη που ζούσαν Τούρκοι, ως τουρκικά και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχθηκε τον «Εθνικό Όρκο» που περιέχει μέρη όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμι και ορισμένα από τα νησιά».

    Ο ίδιος, σε παλαιότερη ομιλία του στη γενέτειρά του Ριζούντα στην ανατολική Τουρκία, είπε πως «ορισμένοι μάλιστα Τούρκοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Βατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου». Οι αναφορές αυτές του Ερντογάν αφορούν στο "Σχέδιο 2023", που συνδέεται με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και την εξαγγελία ότι θα «συναντηθούμε και πάλι με τα αδέλφια μας σε αυτά τα εδάφη».
    Πέρα όμως από τα αλυτρωτικά παραληρήματα των Τούρκων, που ορισμένοι θεωρούν ότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, η Άγκυρα αποδεδειγμένα προωθεί το καθεστώς ξεχωριστής οντότητας για τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης, Δεν είναι τυχαία η επιμονή της Τουρκίας στην τελευταία απόφαση της 44ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης που συνήλθε στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, στις 10-11 Ιουλίου, να περιλάβει και ειδική μνεία που αφορά στην «Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα Δυτικής Θράκης» και τον «Μουσουλμανικό Πληθυσμό της Δωδεκανήσου».
    Μάλιστα, από παλιά το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου θεωρείται υπόδειγμα "κρατικής σύστασης" για τους Τούρκους σχεδιαστές πολιτικής, καθώς περιλαμβάνει και τον χαρακτήρα πολιτικής δομής και είναι άμεσα εξαρτημένο από την Άγκυρα. Έχοντας αυτά υπόψη, οι Τούρκοι προσπαθούν να επιβάλλουν ένα τέτοιο μοντέλο και στην ελληνική Θράκη, αρχικά με ειρηνικά μέσα, βλέποντας και την ανοχή που χαρακτηρίζει τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.



    el.gr


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου