Αλλαγή γεωστρατηγικών δεδομένων προς όφελος της Κύπρου επιδιώκει η Λευκωσία, έχοντας τη στήριξη του ισχυρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απώτερος στόχος των ενεργειών της κυπριακής πλευράς είναι να καλύψει ευρωπαϊκά το κεφάλαιο ασφάλεια/εγγυήσεις όταν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες μετά τις εκλογές.
Προωθώντας την αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή με τη συνεργασία και συμμετοχή χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, θα παράσχει στην κυπριακή πλευρά ένα ισχυρότερο όπλο κατά τις συνομιλίες, προσεχώς, παρεμποδίζοντας την όποια τουρκική προσπάθεια για διαφοροποίηση δεδομένων προς όφελος της Άγκυρας. Εκτιμάται πως δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από μέρους των εταίρων της Κύπρου μια συμφωνία στο Κυπριακό η οποία θα στρέφεται εναντίον των ευρωπαϊκών συμφερόντων στον τομέα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Λευκωσία επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της αυτό μέσα από τρεις πυλώνες: Αμυντικά πέραν από τη συμμετοχή της στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία – PESCO η κυπριακή κυβέρνηση προωθεί και τα δικά της εξοπλιστικά προγράμματα. Πολιτικά θα έχουμε στις 20-21 Νοεμβρίου τη διμερή συνάντηση με την Αίγυπτο στη Λευκωσία και την τριμερή με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. Ακολουθεί την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη η συνάντηση των εφτά ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου και αμέσως μετά η τριμερής με την Ιορδανία, ενώ εκκρεμεί ο καθορισμός ημερομηνίας για τριμερή με το Ισραήλ. Τελευταίος πυλώνας είναι τα ενεργειακά, με ορόσημο τις ανακοινώσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2018.
Οι εξελίξεις στην περιοχή (ειδικότερα στον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες), επενεργούν θετικά για τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Ενισχύουν το ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση την παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή, αλλά και της Γερμανίας και της Ιταλίας. Την ίδια ώρα τα δεδομένα αυτά λειτουργούν αρνητικά για την Τουρκία, σ’ ό,τι αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
hellasforce
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου