Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ – ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΤΟ!


nato_russia_war
Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα διεξάγουν παράλληλες στρατιωτικές ασκήσεις σε δύο γειτονικές βαλκανικές χώρες!
Τα ρωσικά στρατεύματα θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια πολέμου στη Σερβία, ενώ το ΝΑΤΟ διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο Μαυροβούνιο, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.
Οι διάρκειας 13 ημερών στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας στη Σερβία, με την ονομασία «Σλαβική Αδελφότητα 2016», αρχίζουν την Τετάρτη.
Θα περιλαμβάνουν 150 Ρώσους αλεξιπτωτιστές, 50 επιτελικά στελέχη της ΠΑ, τρία αεροπλάνα μεταφορών και έναν απροσδιόριστο αριθμό στρατευμάτων από τη Σερβία και τη Λευκορωσία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Η πενθήμερη άσκηση του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο (CRNA GORA 2016) ξεκίνησε σήμερα (31/10) και περιλαμβάνει την αντιμετώπιση πλημμυρών και χημικών επιθέσεων. Θα περιλαμβάνει 680 άοπλο προσωπικό από επτά χώρες του ΝΑΤΟ και 10 κράτη-εταίρους.
Στο παρελθόν, τόσο η Σερβία, όσο και το Μαυροβούνιο ήταν συνταγματικές δημοκρατίες της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Και οι δύο χώρες είναι σοσιαλιστικές δημοκρατίες και παραδοσιακοί σύμμαχοι των Ρώσων Ορθόδοξων Χριστιανών. Το 2003 αυτή η κρατική ένωση ανασχηματίστηκε στη Σερβία-Μαυροβούνιο και το 2006 έγιναν ανεξάρτητα κράτη.
Από την διάσπαση τους, οι δύο βαλκανικές γειτονικές χώρες φαίνεται να οδεύουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις στρατηγικά.
Το Μαυροβούνιο έχει κρατήσει μια φιλοδυτική στάση η οποία έχει βραβευτεί από το ΝΑΤΟ με προσφορά για να ενταχθεί στην Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία.
Η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο έχει προκαλέσει ισχυρή αντίδραση από τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για στήσιμο ενός υποτιθέμενου πραξικοπήματος τον Οκτώβριο, για να ανατραπεί η φιλοδυτική κυβέρνηση, λόγω της προσπάθειας ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Η Σερβία, εταίρος του ΝΑΤΟ, έχει διεξάγει ασκήσεις με τη δυτική συμμαχία, αλλά όχι τόσο μεγάλες, ή με ξένα στρατεύματα και εξοπλισμό να συμμετέχουν στο έδαφός της.



hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου