Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Άκαρπη μια ακόμη προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ



Προτάθηκε αρχικά ο Βασίλης Μουλόπουλος για αντιπρόεδρος και τελικά ο Νίκος Κιάος, αλλά η ΝΔ απέρριψε τις προτάσεις. 


Άκαρπη κατέστη και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με τροποποιημένη εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν τα 4/5.
Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Νίκος Βούτσης δέχθηκε το αίτημα των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και δεν επέμεινε στο όνομα του Βασίλη Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ. Ως αντιπρόεδρο πρότεινε τελικώς τον Νίκο Κιάο και τον κ. Μουλόπουλο ως μέλος του ΕΣΡ.
Και αυτή η εισήγηση του προέδρου της Βουλής δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία 4/5 καθώς μόνον 16 βουλευτές ψήφισαν «ναι», δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ΑΝΕΛ, 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών», δηλαδή, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, ένας βουλευτής δήλωσε «όχι», δηλαδή ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, και ένας βουλευτής απουσίαζε, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.
Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης είχε αποσύρει την αρχική εισήγησή του με προτεινόμενο για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας είχε δηλώσει ότι η πρόταση στο πρόσωπο του πρέπει να παραμείνει μόνο εφόσον ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις. Ακολούθησε ολιγόλεπτη διακοπή της διάσκεψης των προέδρων και επανάληψη της διαδικασίας με νέα εισήγηση.
Δένδιας: Ανασκευάζετε, αναστρέφετε πορεία και προκαλείτε νέα ψηφοφορία
Ο Νίκος Δένδιας, μετά την επανάληψη της Διάσκεψης των Προέδρων και την ανάγνωση της νέας εισήγησης του Νίκου Βούτση, είπε ότι η ΝΔ έχει εκφράσει διαχρονικά την αντίθεση της με το νόμο 4339 και έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νόμο και τότε θα στέρξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Λυπάμαι που χρειάζεται να τοποθετηθώ εκ νέου. Αναγκάζομαι να επαναλάβω, ότι εμείς εκφράσαμε διαχρονικά σαφέστατη αντίθεση στο νόμο Παππά και στην τροπολογία η οποία αφορά το άρθρο 2α. Το ΣτΕ, έστω και αν δεν έχουμε την απόφαση, δικαίωσε τη ΝΔ. Είπαμε κατόπιν αυτού, ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει αυτόν τον νόμο και ιδίως τις διατάξεις που είναι αντισυνταγματικές και αμέσως θα στέρξουμε στη σύσταση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση αφού ύβρισε τη δικαιοσύνη, εξεφράσθη με όποιον τρόπο εξεφράσθη, πέραν των θεσμών, δια του πρωθυπουργού επέλεξε την πρόταση για το ΕΣΡ αναμιγνυόμενη στα interna corporis της Βουλής, κατέληξε δέκα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση να καταθέσει την έξι γραμμών τροπολογία αναστολής του 2α του νόμου Παππά. Είπαμε ότι αυτό για εμάς δεν είναι επαρκές ως διατύπωση, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της Βουλής, τη διατύπωση του κειμένου αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει συνθήκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον συνταγματική φορέα, δηλαδή στο ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Δένδιας.
«Ανασκευάζετε, αναστρέφετε πορεία και προκαλείτε νέα ψηφοφορία για τον κ. Μορώνη και μια άλλη σύνθεση. Αυτό είναι άσκοπο, ατελέσφορο και ανώφελο και δεν επιδιώκει τον στόχο της σύστασης του ΕΣΡ. Θα σας πρότεινα να σταματήσουμε την διάσκεψη εδώ, να συμφωνήσουμε το κείμενο το οποίο θα ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία και αμέσως μετά να συμφωνήσουμε και να μην συνεχίσουμε την ατελέσφορη διαδικασία διαφωνίας επί των προσώπων. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, και σας δηλώνω ευθέως ότι δεν θα ψηφίσουμε και καμία άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε στο κείμενο για την κατάργηση του νόμου, να επανέλθουν οι αρμοδιότητες και μετά θα υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Δένδιας και μίλησε για «διακριτική συνεννόηση» του προεδρείου για να σπάσει το μέτωπο υπέρ του συντάγματος και της τήρησης των νόμων.
«Αντιλαμβάνομαι ότι έχει υπάρξει επαφή με άλλα κόμματα, όχι με τη ΝΔ», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Οι τοποθετήσεις από Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων
«Η δική σας εγγύηση, κύριε πρόεδρε μας καλύπτει για το 2α», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για το ΕΣΡ. Αναφορικά με την νέα εισήγηση, δήλωσε: «καταθέτω πρόταση βελτιωτική σε σχέση με τα πρόσωπα. Έχουμε αντίρρηση στην ιδιότητα του Βασίλη Μουλόπουλου ως αντιπροέδρου, θα ήταν παραγωγικότερο την θέση αυτή να έχει πρόσωπο γενικότερης αποδοχής όπως ο κ. Τζαννετάκος. Γι’ αυτό, να γίνει προσπάθεια να αλλάξει ο αντιπρόεδρος».
Ο Σπύρος Δανέλλης διευκρίνισε ότι το Ποτάμι δεν έχει αντίρρηση με τον Βασίλη Μουλόπουλο, ως μέλος, αλλά διαφωνεί να είναι στη θέση του αντιπροέδρου, γιατί δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ένας αντιπρόεδρος. Με την θέση αυτή συμφώνησε ο Σπύρος Λυκούδης.
Για άδειασμα του Βύρωνα Πολύδωρα από την κυβερνητική πλειοψηφία, μίλησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και τόνισε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει ούτε στη νέα πρόταση αν δεν διευκρινισθούν τα πάντα.





taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου