Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Αποκαλύπτουμε… Πίσω από τις λέξεις! «Παγωμένη» η Τουρκία από την εκλογή Τραμπ!!!

donald-erdogan-kapak-880

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (δυτικής προσέγγισης) στους New York Times, ο Ross Douthat αναφέρει: «Στην παγκόσμια σκηνή ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός του Τραμπ, τον κάνει να είναι άνθρωπος των καιρών, με ομοιότητες με διαφοροποιημένους πολιτικούς όπως η Μαρίν Λε Πεν, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν».
Οι Αμερικανοί θεωρούν δεδομένο ότι ο Τραμπ θα χτίσει εξαιρετικές σχέσεις με τους προαναφερθέντες, ενώ και οι Τούρκοι πιστεύουν πως η έλευσή του στον Λευκό Οίκο θα λειτουργήσει ευεργετικά.
Οι πρώτες αντιδράσεις των Τούρκων ηγετών προδιαθέτουν μάλλον για το αντίθετο. Ο Ερντογάν από το οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στο κέντρο επιδείξεων CNR EXPO, χαιρέτισε την εκλογή Τραμπ στέλνοντας τα συγχαρητήρια του, μιλώντας για την εθνικιστική πλευρά των Αμερικανών.
“Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας”
Ωστόσο, πολύ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε λιτά και με νόημα: «Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν η επιλογή του αμερικανικού λαού. Εγώ σέβομαι τον αμερικανικό λάο».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σχολίασε: «Το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό απ’ ό,τι περίμεναν όλοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και θα ήθελα να τον συγχαρώ. Ελπίζω ότι θα πετύχουμε μία καινούρια συνεργασία με τις ΗΠΑ, που βασίζεται στην μακρά μας ιστορία και θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα της τρομοκρατίας στην Τουρκία. Δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για μία νέα συνεργασία».
Διστακτικές δηλώσεις χωρίς πανηγυρισμούς, όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι που μιλούσαν για «ίδια μήκη κύματος» μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ. Και η εξήγηση είναι απλή. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται αρκετά διαλλακτικός όσον αφορά τους Κούρδους, ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένος ακόμα και να τους υποστηρίξει. Άλλωστε σε ομιλία του ο Τραμπ είχε εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση του, αναφερόμενος στους Κούρδους: «Πιστεύω και θέλω να υπάρξει καλή συνεργασία με την Τουρκία. Το να είναι όλοι μαζί θα είναι κάτι εξαιρετικό».
Επιπλέον, φόβος επικρατεί πλέον σε ολόκληρο τον Μουσουλμανικό κόσμο. «Φοβάμαι πολύ. Θα έχουμε κι άλλους πολέμους; Η Αμερική θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων;” διερωτάται η ινδονήσια ακτιβίστρια Αλίτζα Ντιέτε μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, δηλώσεις που αντανακλούν την ανησυχία στον μουσουλμανικό κόσμο.
Οι μουσουλμάνοι της Ασίας δυσκολεύτηκαν να δεχτούν σήμερα τη νίκη του λαϊκιστή μεγιστάνα των ακινήτων και την αντι-ισλαμική ρητορική του. Ο Τραμπ είχε προκαλέσει θύελλα διεθνών αντιδράσεων δηλώνοντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θέλει να απαγορεύσει την είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, έπειτα από ένα περιστατικό με πυροβολισμούς στην Καλιφόρνια.
“Οι Αμερικανοί διαταράσσουν εκ νέου τον κόσμο”, εκτιμά ο Σιέντ Τασφίν Τσουντχούρι από το Μπανγκλαντές του οποίου αρκετοί φίλοι ζουν στις ΗΠΑ. Χιλιάδες άνθρωποι στο Μπανγκλαντές παρακολουθούσαν κατάπληκτοι την εκλογική βραδιά στις ΗΠΑ, καθώς τα αποτελέσματα προανήγγειλαν νίκη του ρεπουμπλικανού υποψηφίου επί της δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον.




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου