Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Στον ίδιο στόχο από άλλο δρόμο...


Ο Κυριάκος ΜητσοτάκηςMια νέα εικόνα της Ν.Δ. επιχείρησε να εμφανίσει χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του στις Βρύσες Χανίων της Κρήτης.

Χωρίς να...
εγκαταλείπει την εκλογική ρητορική, άφησε στην άκρη τις στεγνές αναφορές για άμεση προσφυγή στις κάλπες και επικεντρώθηκε περισσότερο στον προγραμματικό λόγο της Ν.Δ. στην οποία, μάλιστα, θέλησε να προσδώσει και αίσθημα υψηλής εθνικής ευθύνης.

Προφανώς λόγω των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και του ασφυκτικού, χρονικά, πλαισίου για μια συνολική διευθέτηση της ελληνικής κρίσης.

Θα βάλει... πλάτη

Ετσι, δεν δίστασε να υποσχεθεί ότι η Ν.Δ. «θα βάλει πλάτη στη διεθνή σκηνή για τη διασφάλιση των καλύτερων συμφωνιών για τη χώρα μας». «Πάντα βοηθούσαμε και βοηθάμε, γιατί είμαστε παράταξη εθνικής ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε, πάνω-κάτω, να αποδέχεται τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό (ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης του χρέους, ποσοτική χαλάρωση). Τον έστρεψε όμως εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Βεβαίως και η χώρα πρέπει να ενταχθεί, το συντομότερο δυνατόν, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να ξεκινήσει και η ουσιαστική συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα είχε ήδη πετύχει αυτούς τους στόχους.

Θα είχε βρεθεί σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση αν είχε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αντί να πορεύεται με διαρκή πισωγυρίσματα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πραγματική βούληση

Κρατώντας, μάλιστα, υψηλούς τους αντιπολιτευτικούς τόνους υποστήριξε πως «τα όσα ζούμε σήμερα έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου» και εκτίμησε πως «αν συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς και με αυτά τα μυαλά, τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας».

Στο πλαίσιο αυτό –και απέναντι σ’ εκείνο που παρουσίασε ως εικόνα της κυβέρνησης– αντιπαρέθεσε την πρόταση του κόμματός του λέγοντας: «Σκεφθείτε για λίγο ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα από την εφαρμογή των 4 βασικών πολιτικών μας.

❶ Μειώνουμε φόρους και εισφορές, απελευθερώνοντας πόρους προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

❷ Δημιουργούμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για επενδύσεις.

❸ Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, απλουστεύουμε διαδικασίες, περιορίζουμε και βελτιώνουμε το κράτος.

❹ Και ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε ένα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στοχευμένα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και μια αξιόπιστη κυβέρνηση στο τιμόνι, ειλικρινά πιστεύω ότι η Κρήτη μπορεί να απογειωθεί αναπτυξιακά».

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει πολίτης που δεν εξαπάτησε ο κ. Τσίπρας. Δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα που δεν κορόιδεψε. Δεν υπάρχει ψέμα που να μην είπε».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, υποστηρίζοντας ότι είναι ανακύκλωση των ίδιων φθαρμένων υλικών, ενώ ιδιαίτερα απαξιωτική αναφορά έκανε στη νέα υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και τον νέο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Χωρίς να τους κατονομάσει, επανέλαβε τα ίδια που είχε πει μία ημέρα πριν ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος.

Και πρόσθεσε: «Το έργο που σκηνοθετεί ο κ. Τσίπρας είναι αποδεδειγμένα κακό, αποτυχημένο, επικίνδυνο. Και, γι’ αυτό, η αυλαία πρέπει να πέσει το γρηγορότερο», σημείωσε.

Για τις άδειες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ. «Αν θέλουν ένα ΕΣΡ υποχείριο του κ. Παππά, να το ξεχάσουν.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να έχει το κύρος και την ανεξαρτησία να σταθεί απέναντι σε έναν υπουργό που εποφθαλμιά τις αρμοδιότητές του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παππάς πρέπει να εγκαταλείψει την δογματική εμμονή του για 4 κανάλια και να προσχωρήσει στην πρότασή μας για πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος.

Που πρακτικά σημαίνει πολύ περισσότερα από 4 κανάλια. Που σημαίνει περισσότερα έσοδα για το κράτος και περισσότερες θέσεις εργασίας. Αλλά αυτό δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης αλλά του ΕΣΡ. Ενός ΕΣΡ που όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλα τα μέλη του θα σηματοδοτούν την ανεξάρτητη, αξιόπιστη, αμερόληπτη και τεχνοκρατική λειτουργία του».

■ «Τις ad hominem καταγγελίες του κ. Μητσοτάκη τού τις επιστρέφουμε. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων», ήταν το σχόλιο κύκλων του Μαξίμου, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί από τον ελληνικό λαό και όχι από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής».

Κικίλιας αντί Κουμουτσάκου;

Αλλαγές στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κυριότερη εκείνη του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου, θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περί το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ο κ. Κουμουτσάκος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αναλάβει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, ενώ τη θέση του θα αναλάβει ο βουλευτής Α΄ Αθήνας και πρώην υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ., πάντως, λένε ότι κατά τα λοιπά οι αλλαγές θα έχουν περιορισμένο χαρακτήρα...    

Γιώργος Πετρόπουλος




nonews news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου