Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Κατά της Συνταγματικής Αναθεώρησης οι «53» – Ρήγμα στην Κυβέρνηση


Την ώρα που η κυβέρνηση έχει ανοίξει για τα καλά το «φάκελο» συνταγματική αναθεώρηση η Κίνηση των 53 (τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ) με νέο κείμενο της τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ εκφράζουν την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
Ειδικότερα επισημαίνουν ότι το κεντρικό κυβερνητικό καθήκον, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η παραγωγή έργου και υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση «απομακρύνει απ’ αυτό τον κεντρικό στόχο».
Επιπλέον, σημειώνουν ότι δεν είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση καθώς τα όποια προβλήματα απορρέουν «από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις» και υποστηρίζουν ότι το μόνο ζήτημα που πρέπει να αναθεωρηθεί είναι αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών.
Οι 53+ σηκώνουν τους τόνους στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς σημειώνουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι με την άμεση εκλογή του από το λαό καθώς προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας.
«Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσης τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια» αναφέρουν επίσης.
Όσον αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου θέση της τάσης των 53+ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιμένει στην απλή αναλογική και ξεκαθαρίζουν ότι είναι εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλά μειώνουν το μπόνους του πρώτου κόμματος ή «προδικάζουν συμμαχίες».
Ολόκληρη η παρέμβαση των «53+» έχει ως εξής:
Σχετικά με τα ζητήματα που έχουν τεθεί τελευταία και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος και του εκλογικού Νόμου επισημαίνουμε τα εξής σημεία.
1.Αυτή την περίοδο το κεντρικό καθήκον κόμματος και κυβέρνησης είναι, με αφετηρία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργεί μια ευνοϊκή προϋπόθεση, η παραγωγή έργου. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που υποστήριζε πάντοτε η Αριστερά, όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτή τη στιγμή, μας απομακρύνει απ’ αυτό τον κεντρικό στόχο.
2.Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι, ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις. Ουσιαστικό πρόβλημα, που συνδέεται ευθέως με το Σύνταγμα, είναι μόνο αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών, που ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί.
3.Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του, από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης.
4.Για το θέμα του εκλογικού νόμου είναι σωστό που τίθεται τώρα για συζήτηση διότι πρέπει να αποφασιστεί σε χρόνο που να απέχει από τις επόμενες εκλογές. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κατά παράδοση της Αριστεράς, είναι η απλή αναλογική. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν – προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ.




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου