Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Μπλόκο Θεσμών στη διαπραγμάτευση! Τα σημεία-κλειδιά...


Νομίζατε πως η αξιολόγηση με τους Θεσμούς ολοκληρώθηκε με το Eurogroup της περασμένης εβοδμάδας. Απατάσθαι οικτρά φίλοι αναγνώστες.
Τα σημεία-αγκάθια είναι τρία. Το θέμα της μη-αναδρομικής καταβολής του ΕΚΑΣ, που η Τρόικα θεωρεί ότι τινάζει τον προυπολογισμό στον αέρα, συνεπώς πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα. Ο κ.Κατρούγκαλος επιμένει  ότι δεν θα γίνουν αλλαγές σε όσα νομοθετήθηκαν και ότι τελικά οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουν αναδρομικά το επίδομα που έχουν πάρει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.
Επιμένουν επίσης οι Θεσμοί, στη διόρθωση των εκπτώσεων στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, που έχουν νομοθετηθεί καθώς επίσης και το ασφαλιστικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερο από 2000 κατοίκους.
Τέλος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και ειδικά την συμμετοχή στις αγοραπωλησίες των δανείων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου, ο αρμόδιος υπουργός ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε ξανά απέναντι στην 'ανίερη συμμαχία' ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Οι δύο από τους τρεις δανειστές επέμεναν και χθες ότι πλην των στεγαστικών δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας μέχρι και 140.000 ευρώ, όλα τα υπόλοιπα δάνεια θα πρέπει να διαπραγματεύονται χωρίς εξαιρέσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δάνεια και ειδικά αυτά που είναι εγγυημένα από το δημόσιο θα γίνουν ανάρπαστα από τα distress funds, ακριβώς γιατί θα πληρωθούν σίγουρα!
Από κει και πέρα κλείνει το θέμα του Ελληνικού (η σύμβαση υπογράφεται μέσα στην εβδομάδα) και εν συνεχεία θα πρέπει να βγει και το χρονοδιάγραμμα που θέλει την κύρωση αυτής από τη Βουλή μέχρι και το τέλος Ιουνίου.
Επίσης έχει συμφωνηθεί να περάσει σε κάποιο επόμενο νομοσχέδιο και διάταξη με την οποία χορηγείται ασυλία από ποινικές διώξεις στη διοίκηση του νέου υπερταμείου, θέμα που είχε εξοργίσει το Γερούν Ντάισεμπλουμ.
Η Κυβέρνηση επιδιώκει και ελπίζει  να κλείσει η αξιολόγηση το αργότερο μέχρι και την Τετάρτη για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι την Πέμπτη 3 Ιουνίου η ΕΚΤ, έχει κανονίσει να συζητήσει την επαναφορά της παρέκκλισης για τα ελληνικά ομόλογα, κάνοντας τα ξανά δεκτά ως εγγυήσεις για τον δανεισμό των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.
 Ο δεύτερος είναι ότι πριν ολοκληρωθεί οριστικώς   το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης σε νέα συνεδρίαση, δεν ξεκινά η διαδικασία για την έγκριση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης, από την οποία η Ελλάδα θα πάρει ως πρώτη υπο-δόση 7,5 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία της έγκρισης της δόσης θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες, από την στιγμή που η Ελλάδα θα κλείσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα της δόσης.
Οι υποχρεώσεις της χώρας τρέχουν και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, όπως επισημαίνουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου.





voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου