Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM μίλησε στο Bloomberg για την διαφορετική προσέγγιση των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ σε αρκετά από τα ζητήματα και προφανώς και για την Ελλάδα.
Ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως οι διαφορετικές αναφορές για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος θα γίνουν σίγουρα γνωστές σε δύο χρόνια, αφού οι προβλέψεις πάντα κουβαλούν μαζί τους ένα ρίσκο λαθών. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν του κάνει εντύπωση πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τις προβλέψεις της επόμενης διετίας, αλλά τόνισε πως οι Έλληνες πρέπει να το αποδεχθούν.
«Γι’ αυτό δημιουργήθηκε η ιδέα των εφεδρικών μέτρων τα οποία θα ισχύσουν μόνο εάν υπερισχύσουν οι πιο πεσιμιστικές προβλέψεις του ΔΝΤ. Εάν αποδειχθούν σωστές οι προβλέψεις της Κομισιόν – τις οποίες και υποστηρίζω- τότε τα μέτρα-«κάβα» δεν θα χρειαστούν. Κανείς δεν θα πρέπει να πει πως είναι σίγουρος για τις προβλέψεις του», ανέφερε ο κ. Regling.
«Eίμαι πεπεισμένος πως το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, έχουμε ήδη δώσει το 1/4 του προγράμματος, το προσωπικό του ΔΝΤ έχει παραστεί σε όλες τις συναντήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες οπότε είναι γνώστες του τί γίνεται».
Ο Klaus Regling συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να φτάσει στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Ο ίδιος τόνισε πως το ΕSM πράττει ακριβώς το ίδιο με το ΔΝΤ, αφού δεν θα υπάρξουν εκταμιεύσεις εάν δεν πληρούνται οι όροι, ενώ εκτίμησε πως η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει χαλαρώσει ως προς την επίτευξη των στόχων αυτών.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το λόγο της καθυστέρησης, ο κ. Regling απάντησε: «Μερικά από αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολο να γίνουν. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό είναι πάρα πολύ δύσκολες ακόμη και στις καλύτερες οικονομίες. Είναι τεχνικά περίπλοκες και πολιτικά ευαίσθητες». Συνέχισε υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έχει περισσότερα προβλήματα από τις υπόλοιπες χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης επειδή καθυστέρησε και έκανε βήματα προς τα πίσω. Παρόλ’ αυτά, τόνισε πως η πολιτική θέληση βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από πέρυσι.
Όσον αφορά για τη συνάντηση του Eurogroup, o κ. Regling ανέφερε πως δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος για να συγκληθεί Eurogroup. «Το Eurogroup μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει πρόοδος».
Συνέχισε τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους για κάποια χρόνια. Εάν σε κάποια στιγμή στο μέλλον κάτι τέτοιο χρειαστεί, ο κ. Regling ανέφερε πως το Eurogroup ήταν ξεκάθαρο πως θα μπορέσουν να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους, αλλά όχι κούρεμα εάν κάτι τέτοιο χρειαστεί και εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Μόνο τότε θα υπάρξει συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια όσον αφορά το χρέος.
HELLASFORCE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου