Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ!!


ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΔΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ… Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Ο πήχης της προστασίας από την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds κατέβηκε τελικά τόσο ώστε να περάσει από πάνω μια συμφωνία την οποία η κυβέρνηση θα μπορέσει να αξιοποιήσει για να ισχυριστεί πως προφυλάσσει τους οικονομικά ευάλωτους καταναλωτές από την πώληση των δανείων πρώτης κατοικίας στα funds, και οι θεσμοί ότι μετά την Κύπρο, πέτυχαν να απελευθερώσουν πλήρως τις αγοραπωλησίες δανείων και στην Ελλάδα.
Μετά και τις χθεσινές διαπραγματεύσεις όπου σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου υπήρξε σημαντική σύγκλιση στις διαφορετικές μέχρι πρότινος προσεγγίσεις κυβέρνησης και δανειστών, ο τελικός συμβιβασμός για το ποια δάνεια θα προστατευτούν και για πόσο καιρό, φαίνεται πως αποτελεί πλέον τυπική διαδικασία. Την εκτίμηση ότι η συμφωνία είναι περισσότερο κοντά από ποτέ και συμπίπτει με τις θέσεις που είχαν διατυπώσει εξ αρχής οι θεσμοί, επιβεβαίωναν και πηγές εκ μέρους των δανειστών σημειώνοντας πως έγινε τελικά αυτό που εξ αρχής προβλέπονταν στο μνημόνιο, δηλαδή η διασφάλιση μιας «περιόδου χάριτος» για την πώληση δανείων που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία δανειοληπτών και την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των υπόλοιπων κατηγοριών δανείων.
Το πλαίσιο της συμφωνίας κινείται προς την κατεύθυνση της αναστολής για 12 ή 18 μήνες στην εφαρμογή του νόμου 4354/2015 που προβλέπει την δυνατότητα πώλησης δανείων σε αδειοδοτημένες εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων, μόνο όμως για τα δάνεια που έχουν υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας. Σε αυτά, με βάση πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, θα περιλαμβάνονται τελικά εκτός από στεγαστικά δάνεια σπιτιών χαμηλής αντικειμενικής αξίας (120.000 ευρώ όπως προβλέπεται και για την προστασία του Νόμου Κατσέλη από πλειστηριασμούς) και επαγγελματικά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης. Η πώληση και για αυτές της κατηγορίες δανείων θα επιτραπεί ολοκληρωτικά πιθανότατα στις αρχές του 2018, ενώ η απελευθέρωση θα γίνεται με κλιμακωτό τρόπο μέχρι τότε.
Δεν έγιναν δεκτές, όπως όλα δείχνουν, οι προτάσεις για σταδιακή απελευθέρωση των καταναλωτικών δανείων και των δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τα οποία τα οποία μέχρι σήμερα δίνονται διαδοχικές παρατάσεις αναστολής του νόμου. Τα δάνεια αυτά θα μπορούν να πωλούνται ελεύθερα όπως ήδη έχει αποφασιστεί να γίνει για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και τα στεγαστικά που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία.
Ζητούμενο ήταν επίσης μέχρι και χθες το καθεστώς που θα ισχύσει ως προς τη φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών μεταβίβασης απαιτήσεων και των τραπεζών που θα πωλούν σε αυτές δάνεια. Οι δανειστές έχουν ζητήσει την εξαίρεση των σχετικών συναλλαγών από φορολογικές επιβαρύνσεις, έχει ωστόσο ζητηθεί γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν η εξαίρεση αυτή επιτρέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία. Ένα ακόμη ερώτημα είναι και η φορολογική αντιμετώπιση των εσόδων από τις πωλήσεις δανείων των τραπεζών οι οποίες έχουν σχηματίσει αναβαλλόμενο φόρο για τις ζημιές από τα δάνεια, που σήμερα αναγνωρίζεται ως κεφάλαιο.
Στο πλαίσιο τη διαπραγμάτευσης με τους δανειστές η κυβέρνηση όπως έγραφε χθες το Capital.gr, έχει υποβάλει επίσης πρόταση πέντε σημείων για την τροποποίηση του νόμου Δένδια (4307/2014) προκειμένου αυτός να καταστεί πιο αποδοτικός αναφορικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων. Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι σκοπός της τροποποίησης του νόμου είναι να διευρυνθεί η ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, και στις οφειλές τους προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβάνοντας και τις μεγάλες επιχειρήσεις πέραν των μικρομεσαίων με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο «κουρέματος» κεφαλαίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει σημαντικό «κούρεμα» (της τάξεως του 60%) στις προσαυξήσεις επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ελληνική πρόταση προβλέπει επίσης δυνατότητα αποπληρωμής σε 36 δόσεις από 12 σήμερα και μείωση 70% του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί το διαγραφέν δάνειο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η κυβέρνηση έχει προτείνει επίσης την παράταση της προθεσμίας προσφυγής στο νόμο Δένδια, την επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής σε πιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι τράπεζες, την κατάργηση της προϋπόθεσης τακτοποίησης των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για την υποβολή της αίτησης και τον καθορισμό χρόνου απάντησης για τις τράπεζες στην αίτηση ένταξης του οφειλέτη στο νόμο.





hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου