Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ… Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ανηφορική θα είναι για τη Λευκωσία αλλά και για την Ε.Ε. αυτή η εβδομάδα ενόψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.
Στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες επαφές με στόχο να βρεθεί φόρμουλα συμφωνίας πριν τη σύνοδο. Προς τη Λευκωσία υπάρχει η αξίωση να δώσει δώρα η Κυπριακή Δημοκρατία στην Τουρκία με το ξεπάγωμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων.
Η Γερμανία και η ολλανδική προεδρία της Ε.Ε. θέλουν να σφραγιστεί με απόφαση συνόδου κορυφής το πακέτο που συμφώνησαν παρασκηνιακά με την Τουρκία. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι ο εμπνευστής της τελεσιγραφικής φόρμουλας της Άγκυρας για «λύση-πακέτο» στο προσφυγικό, με βασικά ανταλλάγματα το ξεπάγωμα πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία, την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες και την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στήριξης της Άγκυρας στα 6 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς τους εταίρους της στην Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να δεχθεί το ξεπάγωμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας εάν δεν εκπληρώσει η Άγκυρα τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.






hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου