Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Έρχονται κατασχέσεις σε βάρος του Δημοσίου
ΔΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ…
Του Παναγιώτη Στάθη 
Όλα τα «ειδικά μισθολόγια του δημοσίου», δηλαδή ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ, δικαστές (και κατ΄ επέκταση βουλευτές και διευθυντές ΕΣΥ) γιατροί του ΕΣΥ κλπ, όλοι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, όλοι οι συνταξιούχοι που πληρώνονται πάνω από 1000 ευρώ και πλήρωναν με λανθασμένο υπολογισμό παραπάνω εισφορά αλληλεγγύης και τόσες άλλες κατηγορίες πολιτών, δικαιώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τα Ελληνικά Δικαστήρια, τα οποία πάντως είχαν νομιμοποιήσει κατ’ αρχην τα μνημόνια. Πόσοι από αυτούς αποκαταστάθηκαν πλήρως, δηλαδή να επανέλθουν πλήρως οι αποδοχές ή οι συντάξεις τους στα επίπεδα 2012 και να πάρουν τα αναδρομικά τους; Μισθολογικά πλην δικαστών πιθανόν ουδείς, αναδρομικά σίγουρα ουδείς πλην όσων είχαν προσφύγει.
Η καθαρογραφή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διατάσσει την επαναφορά των μισθών και συντάξεων γιατρών του ΕΣΥ, εν ενεργεία και συνταξιούχων στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 (όταν ψηφίστηκε το μνημόνιο 2) είναι απλά η τελευταία σταγόνα στον ωκεανό των (ανεκτέλεστων επι της ουσίας) δικαστικών αποφάσεων που ουσιαστικά «ξηλώνουν» όλες τις μνημονικές περικοπές από το 2012 και μετά. Μόνο που οι κυβερνήσεις (τόσο Σαμαρά όσο και Τσίπρα) έχουν περάσει στον αντίπερα όχθη και από εκεί που φώναζαν οι πολίτες «δεν πληρώνω» το φωνάζουν εκείνες. Αυτό όμως έχει ανοίξει μια άλλη δικαστική φάμπρικα μεγάλης διάστασης που λέγεται αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του δημοσίου’. Εν ολίγοις τόσο δικαστές για τα αναδρομικά τους όσο και άλλες κατηγορίες πολιτών, είτε έχουν προσφύγει είτε είναι έτοιμοι να προσφύγουν ζητώντας να πληρωθούν μέσω της ρευστοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου!
Όχι αναδρομικά
Τα νέα εφιαλτικά σενάρια ξύπνησε η δικαίωση από το Ανώτατο Δικαστήριο εν ενεργεία και συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ, αφού ξεκαθαρίζεται με σαφήνεια ότι ο νόμος 4093/2012 είναι αντισυνταγματικός. Σημειωτέον πως, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του δημοσιονομικού συστήματος, διαμορφώνεται νομολογία από τα ανώτατα δικαστήρια (ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο) να μη δέχονται επιστροφή των αναδρομικών σε όλους, παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, αναγνωρίζοντας την αντισυνταγματικότητα των περικοπών μόνο για το μέλλον. Άλλωστε αναδρομικά δεν έδωσε ούτε στους καθηγητές ΑΕΙ , ούτε στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων , δε θα δώσει ούτε για τον λανθασμένο τρόπο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς σε συντάξεις άνω των 1000 ευρώ, χαράσσοντας «μια κόκκινη γραμμή» προστασίας της δημοσιονομικής ισορροπίας λόγω της κρίσης. Το κόστος της μισθολογικής (όχι αναδρομικά) αποκατάστασης των γιατρών είναι μισό δις στην διετία! Οι περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων έχουν δικαιωθεί είτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο είτε από το ΣτΕ. Ειδικότερα:
Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου
-Καθαρογράφτηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/12 (με τον νόμο 4093/2012) στους μισθούς και τις συντάξεις των εν ενεργεία και συνταξιούχων ιατρών του ΕΣΥ.
-Δικαιώνονται επίσης από την Ολομέλεια ΕΣ όλα τα ειδικά μισθολόγια: Ένστολοι, καθηγητές, ΑΕΙ , διευθυντές ΕΣΥ κλπ με αποφάσεις που θα δημοσιευθούν σύντομα
-Έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματική η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή ο τρόπος υπολογισμού της σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ
Το Συμβούλιο Επικρατείας έχει αποφασίσει:
– Τον Ιούνιο του 2015 πως οι περικοπές συντάξεων που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο 2 από τον Αύγουστο του 2012 είναι αντισυνταγματικές
-Τον Ιούνιο του 2014 πως είναι αντισυνταγματικές οι αντίστοιχες μειώσεις μισθών και συντάξεων των ένστολων
-Το Δεκέμβριο 2013 αντισυνταγματικές έκρινε, με δύο αποφάσεις του, το Μισθοδικείο τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών( από Αύγουστο 2012) , καθώς επίσης έκρινε ότι το 25% του εισοδήματος των δικαστών πρέπει να είναι αφορολόγητο, όπως είναι και στους βουλευτές. Κατόπιν αυτών, οι αποδοχές των δικαστών επανέρχονται στο καθεστώς προ του δευτέρου Μνημονίου (Ιούλιος 2012).
-Τον Δεκέμβριο του 2015 δικαιώθηκαν επίσης οι καθηγητές ΑΕΙ από την Ολομέλεια του ΣτΕ
-Εκκρεμούν οι αποφάσεις για προσφυγές μελών του ΝΣΚ που δικαιώθηκαν ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο
Ποιες προσφυγές εκκρεμούν
Εκκρεμούν οι προσφυγές σε πιλοτικές δίκες στην Ολομέλεια του ΣτΕ:
-Προσφυγή για μισθούς γιατρών του ΕΣΥ με πρόκριμα όμως την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου. Αν υπάρξουν αντίθετες αποφάσεις μεταξύ των δυο δικαστηρίων το θέμα θα λύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
-Καθηγητών ΤΕΙ, που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές οι δικές τους περικοπές, αφού απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς με τους καθηγητές των ΑΕΙ. Οι τελευταίοι έχουν υποβάλλει νέες προσφυγές με τις οποίες ζητούν την εφαρμογή της απόφασης που τους δικαίωσε.
Νέες προσφυγές
Ήδη όμως η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων οδηγεί:
-Δικαστές να ζητούν τα αναδρομικά τους από το Μισθοδικείο (από το οποίο έχουν ήδη δικαιωθεί) ενώ οι μισθοί τους έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2012. Κάποιοι ήδη έχουν προχωρήσει σε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του δημοσίου
-Ένστολους να προσφεύγουν κατά και του νέου μισθολογίου τους, το οποίο ΔΕΝ επανέφερε τους μισθούς τους στα όρια που διέταξε η ολομέλεια του ΣτΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου