Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Κυριακή των εξελίξεων για την Ελλάδα. Σύνοδος Κορυφής LIVE



Κυριακή των εξελίξεων για την Ελλάδα. Σύνοδος Κορυφής LIVE
Σύνοδος Κορυφής για τους 19 ηγέτες της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί στις 17:00.
Δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Αντ΄ αυτού οι ηγέτες ευελπιστούν ότι θα σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά το Plan A, δηλαδή ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ηγέτες ευελπιστούν στην έκδοση μιας ανακοίνωσης η οποία θα ανοίξει στον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο διάσωσης.
Δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το Eurogroup
Δε θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το σημερινό Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν προφορικά μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, η σύνοδος των οποίων είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Το τείχος δυσπιστίας για την Ελλάδα φαίνεται πως είναι καλά… υψωμένο στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να νομοθετήσει σκληρά μέτρα μέχρι την Τετάρτη.

Ακολούθως θα υπάρξει νέα αξιολόγηση και ενδεχόμενη συμφωνία, σε ένα νέο Eurogroup πριν από μια νέα Σύνοδο Κορυφής το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα, δε, με τη WSJ, το κείμενο του Eurogroup που συντάσσεται αυτήν την ώρα, περιλαμβάνει και το θέμα του Grexit που έθεσε η Γερμανία.

Επιβεβαιώθηκαν, έτσι, πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες υποστήριζαν πως δεν θα έχουμε σήμερα κάποια απόφαση, καθώς αυτή μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, προς το τέλος της εβδομάδας και αφού θα έχουν γίνει νομοσχέδια τα νέα σκληρά μέτρα…

Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσαν γαλλικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες, ενώ «η Γαλλία είναι σχεδόν μόνη να υποστηρίζει την Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα, για το… δεύτερο γύρο του Eurogroup προσήλθαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις τους, πάντως κινήθηκαν σε διαφορετικό μήκος κύματος: Ο πλέον απαισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας ήταν ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, ενώ πιο συναινετικός ήταν – ως συνήθως - ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο madata.gr
* Έντα Κένι - πρωθυπουργός Ιρλανδίας: Οι Έλληνες έχουν ενισχύσει τις δεσμεύσεις τους. Προθέσεις των Ελλήνων πρέπει να αποδειχθούν στην πράξη. Είμαστε πρόθυμοι να φτάσουμε σε μια συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να μείνει η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Για να αποδείξουν την αξιοπιστία τους, να περάσουν άμεσα νομοθεσίες στη Βουλή και να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις.
* Χωρίς δηλώσεις προσήλθε ο Κύπριος πρόεδρος
* Πρωθυπουργός της Μάλτας: Σήμερα θα εξετάσουμε όλες τις προοπτικές. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.
* Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τζακ Λιου. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλες οι πλευρές και η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι το θέλει. Μια συμφωνία πρέπει να είναι βιώσιμη, πρέπει να σέβεται στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό και όσα έχει περάσει τα τελευταία 5 χρόνια.
* Σουλτς: Πιστεύω ότι πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα για τη συνοχή της Ευρώπης. Είναι ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης και όλων. Δεν είναι ένα τυχαίο ευρωπαϊκό συμβούλιο σήμερα, θα αποφασίσουμε για το μέλλον της Ευρώπης.
Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε οπρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.
* Άνισα παιχνίδια με το χρέος στην πλάτη της Ελλάδας
Την ίδια στιγμή που στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας,ο ιταλικός και ο γαλλικός τύπος αναφέρονται με έμφαση σε μια περίπτωση που φαίνεται να αποδεικνύει ότι η γερμανική ακαμψία στο θέμα του χρέους είναι μάλλον «επιλεκτική».
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα La Tribune και την ιταλική έκδοση της ειδησεογραφικής πύλης Huffington Post, το Γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας έδωσε πράσινο φως στην αναδιάρθρωση μέρους των δανείων που έχει χορηγήσει στο Αυστριακό κρατίδιο της Καρινθίας, με πρωτεύουσα το Κλάγκενφουρτ.
* Γιούνκερ: Σήμερα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα εργαστούμε και ελπίζω ότι κάπου θα καταλήξουμε. Θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να έχουμε συμφωνία.
* Ολάντ: H Ευρώπη δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα, έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία απόψε για να επιτρέψουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη να προχωρήσουν. Είτε θα μιλήσουμε για grexit είτε όχι, η Ευρώπη είναι σε ύφεση και αυτό δε  μου αρέσει. Δεν υπάρχει grexit υπό αίρεση. Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί.
* Μέρκελ: Δεν έχουμε τελικό αποτέλεσμα από το Eurogroup, αυτό δεν με εκπλήσσει γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη. Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος, σήμερα θα έχουμε σκληρές διαπραγματεύσεις. Το βράδυ θα δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα στον ESM για την Ελλάδα
*«Ο έντιμος συμβιβασμός παραμένει ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης»δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής. Μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη και απόψε συμφωνία εάν το επιθυμούν όλα τα μέρη.
* Μέτωπο κατά του Grexit
Και ενώ ο Σόιμπλε μοιάζει αμετακίνητος, πληθαίνουν οι φωνές που καλούν την Άνγκελα Μέρκελ να σταματήσει κάθε συζήτηση για Grexit ώστε να μην καταστραφεί η Ευρώπη. Πρώτα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά το καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.






phgh:http://www.madata.gr/


phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου