Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Κόντρα Γερμανίας-Γαλλίας ακόμα και στις δηλώσεις πριν τη Σύνοδο!

Κόντρα Γερμανίας-Γαλλίας ακόμα και στις δηλώσεις πριν τη Σύνοδο!

Η λέξη "αισιοδοξία" μάλλον δεν χαρακτηρίζει τις δηλώσεις των περισσοτέρων Ευρωπαίων ηγετών κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ξεκινά στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος). Ούτε και η λέξη "ενότητα"...

"Το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη, έχει χαθεί", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ξεκαθάρισε ακόμα σε αυστηρό τόνο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος.

Στη σκληρή γραμμή Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.

"Ο δρόμος για βοήθεια είναι ανοιχτός, όταν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί αναπτυχθεί από μόνη της", ανέφερε ο Ρούτε, που επεσήμανε: "Σήμερα θα δούμε εάν οι Έλληνες μπορούν να πείσουν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ως αντάλλαγμα για υποστήριξη. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ως χώρα, ανεξάρτητα από τη βοήθεια, θα μπορούσες να είχες λάβει από μόνος σου όλα αυτά τα μέτρα, εάν θεωρούσες ότι είναι σημαντικά".

Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα κάνει "τα πάντα" για να υπάρξει συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι το σενάριο του "προσωρινού" Grexit δεν υπάρχει. "Υπάρχει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης . Υπάρχει ύφεση στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι καλό. Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. "Το χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη", σημείωσε, ενώ πρόσθεσε με νόημα: "Μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία απόψε εάν όλα τα μέλη το επιθυμούν".

Αποφασισμένος για συμφωνία εμφανίστηκε όμως και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που διεμήνυσε πως "θα παλέψω μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο για μία συμφωνία, και ελπίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία".

Για "προβλήματα εμπιστοσύνης" που υπάρχουν ακόμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, διευκρινίζοντας ότι "στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν όροι".

Θέμα εμπιστοσύνης έθεσε και ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ, που ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα η εμπιστοσύνη να χτιστεί ξανά τις επόμενες ημέρες, ξεκαθαρίζοντας πως η Σλοβενία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ.

"Δεν θα ήμουν εδώ εάν πίστευα ότι η υπομονή έχει εξαντληθεί. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδείξει πως είναι ένας άξιος εμπιστοσύνης εταίρος", δήλωσε ο Τσέραρ.
Αρνητικό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, που σημείωσε πως πρώτη του επιλογή είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά όχι με κάθε κόστος. Και πρόσθεσε: "Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτό που ήταν αρκετό πριν από δέκα μέρες μπορεί να μην είναι αρκετό σήμερα, επειδή η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί"



phgh: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου