Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

«ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ»: Τσιπρας: «Δεν έχουμε αντίρρηση στη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής»


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Σε ερωτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το προσφυγικό απαντά στην «Ώρα του πρωθυπουργού» ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι δύο ερωτήσεις, στις οποίες απαντά ο πρωθυπουργός, κατατέθηκαν από τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει ζητήσει την ενίσχυση της Frontex αλλά έχουν έρθει μόνο 200 άτομα
Δεν έχουμε αντίρρηση στη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής αλλά δεν δεχόμαστε τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η απολυτη αρμοδιότητα της φύλαξης των συνόρων είναι εθνική. Υπήρκε μια αναγκαία συμφωνία με την Τουρκία και αναμένουμε τα αποτελέσματά της, μέχρι τώρα όμως δεν έχουμε δει μείωση των ροών. Πρέπει και η Ευρώπη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, δεν υπάρχει Ευρώπη a la carte, όλοι μαζί στα δικαιώματα αλλά χώρια στις υποχρεώσεις. Πολύ λίγες οι χώρες που μπήκαν στη διαδικασία του relocation.
Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας που να μην ταυτοποιείται στα νησιά, παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα
Έχουμε ζητήσει εγκαίρως τη βοήθεια των άλλων χωρών με τη συνδρομή των απαραίτητων μηχανημάτων. Κάποιοι προσπαθούν να ενοχοποιήσουν την Ελλάδα. Ο τρομοκράτης του Παρισιού είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφαλείας για την Ελλάδα που παραμένει το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Όλοι οι άλλοι τρομοκράτες ήταν γέννημα-θρέμμα της Γαλλίας.
Λεβέντης: Μίλησα για καθυστέρηση να ζητήσουμε τη βοήθεια της FRONTEX όταν μας απείλησαν με έξοδο από την Σένγκεν
Τσίπρας: Στην Ειδομένη αποδείξαμε ότι ακόμα και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να οργανώνουμε επιχείρησης της αστυνομίας χωρίς να ανοίξει μύτη
Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις με τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς εικόνες καταστολής, χωρίς να δικαιωθούν όσοι έλεγαν «να πώς θα δείρει και η Αριστερά». Στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ είναι δύσκολη η κατάσταση, δεν είναι μείζον κάποια μικρά επεισόδια αλλά το σημαντικό είναι να διαειριστούμε ένα σοβαρό πρόβλημα την ώρα που άλλες χώρες κλείνουν παράμομα τα σύνορα και η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποθήκγ ψυχών. Έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να τηρηθούν οι συμφωνίες. Πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι να τηρήσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και τις συμφωνίες επανεισδοχής.
Όσοι αντιδρούν για την Κω, ας καταθέσουν εναλλακτική πρόταση
Όταν κάλεσα τους δημάρχους και τους Μητροπολίτες στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν υπήρξε αντίρρηση από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο του νησιού. Άλλωστε, η αντίληψη της Ορθοδοξίας είναι ότι δεν πετάμε στο δρόμο ή την θάλασσα το συνλανθρωπό μας που έχει ανάγκη. Κάνουν λάθος όσοι λαϊκίζουν με αυτό το θέμα, έχει αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία. Έχουμε ροές χιλιάδων προσφύγων, ξέρουμε ως λαός τι σημαίνει προσφυγιά, καλό είναι να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν αυτού του σχεδίου για την ταυτοποίηση.
Τα νησιά μας είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που συναντούν οι πρόσφυγες
Μόνη υποχρέωση που έχουμε είναι η διάσωση και όχι η επαναπροώθηση η οποία είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στα κέντρα ταυτοποίησης γίνεται η προβλεπόμενη διαδικασία. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη υποχρέωση αλλά και τη δημόσια ασφάλεια. Θα τολμούσα να πω ότι οι αντιδράσεις (σσ ενάντια στα κέντρα πρώτης υποδοχής), όπως στην Κω, δεν είναι ιδιαίτερα αυθόρμητες. Στα περισσότερα νησιά υπερισχύει το αίσθημα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Αναρωτιέμαι: Αν δεν γίνει το κέντρο ταυτοποίησης στην Κω, θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τους πολίτες της Κω; Αν οι άνθωποι είναι διάσπαρτοι στην πόλη χωρίς τα στοιχειώδη;
Ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη καλλιεργούν φοβικό κλίμα με απειλές εναντίον της Ελλάδας
Οι απειλές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και γίνονται από χώρες πο υψώνουν τείχη και φράκτες την ώρα που η Ελλάδα δείχνει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου