Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΗΠΑ: Οι Ρώσοι θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη

carter

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης των ΗΠΑ, Ash Carter, προέβη στις αυστηρότερες ίσως δηλώσεις του αναφορικά με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Καλιφόρνια.
Κατά τον Carter, η Ρωσία αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται ραγδαία, σε σχεδόν απειλητικό βαθμό, στη θάλασσα, τον αέρα, το διάστημα αλλά και τον κυβερνοχώρο. Σημαντικότερη όλων θεωρεί κατά τα λεγόμενα του την ανάπτυξη της Ρωσίας στον πυρηνικό τομέα και ειδικά στον πυρηνικό οπλισμό και δηλώνει αβέβαιος για το κατά πόσο θα συμμορφωθεί η Ρωσία με τους διεθνείς κανόνες.
Ο Carter κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διακινδυνεύει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να προστατέψουν τη χώρα τους και τους συμμάχους τους. Οι ΗΠΑ προέβησαν σε εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους συστημάτων σε απάντηση στις πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας.
Ο Carter κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν σε κανένα πόλεμο με τη Ρωσία, είτε ψυχρό είτε κανονικό, αλλά ταυτόχρονα δε θα επιτρέψουν στη Ρωσία να δρα ανεξέλεγκτη. Αναγνώρισε πως πιθανότατα η Ρωσία θα παίξει κομβικό ρόλο στη γρήγορη επίλυση του Συριακού ζητήματος αλλά τόνισε πως δε πιστεύει πως ο πρόεδρος Πούτιν είχε ξεκάθαρο σχέδιο όταν άρχισαν οι ρώσικες επιδρομές.
Οι δηλώσεις αυτές του Carter έρχονται ως επιστέγασμα της ραγδαίας ανόδου της Ρωσίας υπό τον Πούτιν. Οι ΗΠΑ, μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες που είχαν την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο, ανησυχούν από την άνοδο τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως η Ρωσία άνοιξε ξανά δέκα βάσεις στην Αρκτική οι οποίες ήταν κλειστές από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.





voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου