Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Έκτακτο! Βόμβα ΑΟΖ

bomb23

Σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτραπεί ολική οικονομική καταστροφή, αλλά και να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στη χώρα, σύμφωνα με έγκυρη πηγή από το Μαξίμου, η κυβέρνηση ποντάρει στο τελευταίο «χαρτί» της. Αυτό το «χαρτί» προέρχεται από την ΑΟΖ και την έναρξη ερευνών προς εύρεση υδρογονανθράκων, νότια της Κρήτης.
Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στα σκαριά «εκπλήξεις» από την ελληνική πλευρά, ενόψει της τριμερoύς συνόδου κορυφής ανάμεσα σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο τον ερχόμενο Δεκέμβρη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση που προέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, το τελευταίο κοίτασμα φυσικού αερίου που χτύπησε η Αίγυπτος νοτιοανατολικά του απώτατου άκρου της ελληνικής ΑΟΖ, εξακολουθεί να υφίσταται και μέσα στην ελληνική ΑΟΖ και, μάλλον, είναι ακόμα μεγαλύτερο!
Για την ιστορία, η Αίγυπτος μετά την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ μόλις 6 ν.μ. από την ΑΟΖ της Κύπρου και 50 μίλια από την ελληνική δυνητική ΑΟΖ έχει αναδειχθεί σε "πρωταθλητή κοιτασμάτων" και να τονίσουμε ότι, το αιγυπτιακό κοίτασμα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε αυτά της Μεσογείου, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα του κόσμου. 
"Η υποθαλάσσια κοιλάδα του Ηροδότου, νοτιοανατολικά της Κρήτης κρύβει ένα τεράστιο θησαυρό. Μέσα σε πέντε χρόνια, με εντατική δουλειά, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικούς πόρους στο ελληνικό δημόσιο και μέσα σε μία δεκαετία με την αύξηση του ρυθμού εξόρυξης του φυσικού αερίου θα μπορούσε να σβήσει μεγάλο μέρος του εθνικού χρέους. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί σταμάτησε το 2013 η διαδικασία έρευνας αλλά πλέον θα συνεχιστεί", δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος στο pronews.gr.
Ο ορυκτός πλούτος νοτιοανατολικά της Κρήτης είναι τεράστιος. Χρειάζεται να τονίσουμε ότι στο συνέδριο για τις ενεργειακές πηγές που είχε διοργανώσει τον Ιανουάριο του 2013, όπου συναντήθηκε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για πρώτη φορά, μαζί με τους πρέσβεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου, τα όσα ακούστηκαν ήταν άκρως εντυπωσιακά, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η διάθεση από την πλευρά της Αθήνας να καθορίσει την ΑΟΖ και να ξεκινήσει έρευνες.
Ακολούθησε Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου- Ελλάδας- Κύπρου στο Κάιρο στις 08/11/2014, όπου εκδόθηκε το ακόλουθο εξαιρετικό κείμενο:
"Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμα γίνει".
Έτσι, αποφασίστηκε να οριοθετηθούν θαλάσσιες ζώνες και όχι ΑΟΖ, εξαιτίας της μη ανακήρυξης ΑΟΖ από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία και δεν δικαιούταν να το κάνει. Ξεκάθαρα πάντως, αναφέρονται σε πάνω από μία οριοθέτηση.
Από τότε δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του θέματος, χωρίς αιτιολόγηση. Μήπως αυτό συμβαίνει επειδή το επιδιώκουν κάποιοι εκτός Ελλάδας;
"Η τρόικα πάντα ζητούσε στοιχεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων της χώρας. Εμείς κάθε φορά τους παραπέμπαμε στα Δελτία Τύπου του υπουργείου, αρνούμενοι να εντάξουμε τον Ορυκτό Πλούτο της χώρας σε μνημόνια. "Σήµερα για πρώτη φορά στη λίστα του Γ. Βαρουφάκη (σελ. 20) η Κυβέρνηση δίνει αναφορά για τις έρευνες των ελληνικών κοιτασμάτων “Continuation of the current tender process for 20 gas and oil exploration fields according to international standards“. 
Άρα οι ξένοι μήπως απλά θέλουν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τα κοιτάσματα; Και ποια ελληνική, όχι απλά στους τύπους, αλλά στην ουσία, κυβέρνηση, θα το επέτρεπε αυτό;
Το Ισραήλ θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν ακόμα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου του ίδιου ή μεγαλύτερου μεγέθους από αυτά του Ταμάρ και του Λεβιάθαν και ότι σε μεγαλύτερα βάθη θα βρεθούν και κοιτάσματα πετρελαίου.
Και, εντελώς αναπάντεχα, είχαμε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να τονίζει την αδυναμία του να κατανοήσει τα διμερή θέματα Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και να δηλώνει με δήθεν αφέλεια:
«Είχα προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής».
Άρα οδεύουμε προς διακήρυξη κυριαρχίας σε ΑΟΖ;






voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου