Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Παγκόσμια λίστα απειλών: Τι φοβάται περισσότερο ο κόσμος;


world_stithoskopio
Το Pew Research Center, γνωστοποίησε τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνάς του, «μετρώντας» τις αντιλήψεις των διεθνών προκλήσεων και απειλών.
Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια οικονομική αστάθεια και το Ισλαμικό Κράτος (IS) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των απειλών. Οι αντιλήψεις, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη.
Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να είναι μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο, ακολουθούμενη από την παγκόσμια οικονομική αστάθεια και το Ισλαμικό Κράτος (IS), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.
lista_apeilon1
Η έρευνα διεξήχθη σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ερωτώμενες ερωτηθέντες ομάδες κλήθηκαν να επιλέξουν τη μεγαλύτερη από τις προκλήσεις που υπήρχαν σε μια προτεινόμενη λίστα και εδώ είναι τα αποτελέσματα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 46 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η απειλή της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής είναι πιο σημαντική από την παγκόσμια οικονομική αστάθεια (42%) και το Ισλαμικό Κράτος (41%).
lista_apeilon2
Τα αποτελέσματα, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή: στην Ευρώπη, το 70 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο, ενώ μόνο το 42 τοις εκατό πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, το ίδιο ποσοστό δίνει τη δεύτερη θέση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τρίτο στη λίστα των ανησυχιών είναι οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των γειτόνων της (41%).
Οι ΗΠΑ τοποθετούν επίσης το Ισλαμικό Κράτος ως κορυφαία πρόκληση του πλανήτη (68%), με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (62%) και τις κυβερνοεπιθέσεις στις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να καταλαμβάνουν την τρίτη (59%).
lista_apeilon3
Ανάμεσα στα έθνη της Μέσης Ανατολής, η ISIS είναι επίσης στην κορυφή (54%), η παγκόσμια κλιματική αλλαγή έρχεται στη δεύτερη (35%) και η παγκόσμια οικονομική αστάθεια κατατάσσεται στην τρίτη θέση (33%), το ίδιο ισχύει και για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: η ISIS (45%), ακολουθείται από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή (41%), την παγκόσμια οικονομική αστάθεια και τις κυβερνοεπιθέσεις (35%).
Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή έρχεται πρώτη μόνο στη Λατινική Αμερική (61%) και την Αφρική (59%). Η παγκόσμια οικονομική αστάθεια έρχεται δεύτερη σε αυτές τις περιοχές: 54% και 50%. Το Ισλαμικό Κράτος είναι μόλις τρίτο: 33% και 38%. Το ενδιαφέρον είναι ότι, για τη Λατινική Αμερική, η ISIS είναι στο ίδιο επίπεδο απειλής, με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις κυβερνοεπιθέσεις.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι, ότι τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν στάσεις ανά χώρα: ενώ οι Ισραηλινοί (53%) είναι οι μόνοι δημόσια ερωτηθέντες να αξιολογήσουν το Ιράν ως κορυφαία ανησυχία, μεταξύ των διεθνών θεμάτων που εξετάστηκαν, η Πολωνία (44%) και η Ουκρανία (62%) κατατάσσουν τη Ρωσία στην κορυφή, τι οποία θα μπορούσε να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη γεωγραφία και τη βαριά αντι-ρωσική προπαγάνδα.
lista_apeilon4
Ομοίως, ενώ υπάρχει μικρή ανησυχία σε όλο τον κόσμο για εδαφικές διαφορές μεταξύ της Κίνας και των γειτόνων της, είναι μία από τις δύο κύριες ανησυχίες σε αρκετές ασιατικές χώρες, όπως το Βιετνάμ (60%) και οι Φιλιππίνες (56%).
Εν τω μεταξύ, η γερμανική εταιρεία ερευνών GfK διεξήγαγε τη δική της έρευνα για το τι απασχολεί την Ευρώπη. Για τη Γερμανία, η κορυφαία ανησυχία είναι η μετανάστευση (35%), κυρίως από χώρες της Αφρικής. Από πέρυσι, το ζήτημα αυτό, το οποίο είχε ποσοστό ανησυχίας μόνο 13%, έχει ξεπεράσει την ανεργία, η οποία είχε την πρώτη θέση για σχεδόν 22 χρόνια.
Στην Ελβετία το 29 τοις εκατό των ερωτηθέντων κατατάσσουν τη μετανάστευση ως ένα πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί επειγόντως. Επίσης κατείχε υψηλή θέση στην Αυστρία (26%) και στη Σουηδία (25%).




phgh:http://hellasforce.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου