Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ύβρεις και σκληροί διάλογοι μεταξύ βουλευτών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη συμφωνία



 

Γράφει ο Παναγιώτης Τζανεττάτος

Άγριες καταστάσεις που δεν συνάδουν με τον κοινοβουλευτισμό αλλά αποτυπώνουν ανάγλυφα την εκκριτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό σύστημα ενόψει της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές εκτυλίχθηκαν σήμερα στη Βουλή.

Σε μια πρώτη αντίδραση των όσων προηγήθηκαν στις Βρυξέλες, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αποτέλεσμα την αποχώρηση της ΝΔ από την επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, καθ'όλη τη διάρκεια της συνεδρίαση με τους βουλευτές να ανταλλάσουν βαριές κουβέντες.  Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η κόντρα του Β. Οικονόμου από τη ΝΔ και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκου:

«Πρώτη φορά βλέπω αντιπρόεδρο κοινοβουλίου να εισηγείται νομοσχέδιο για κόμμα», είπε αναφερόμενος στην αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο κ. Οικονόμου.

«Όταν γίνεις γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ να καθορίζεις εσύ ποιος θα μιλά και ποιος όχι. Μπορεί βέβαια και αυτό να γίνει μιας και έχετε αλλάξει τόσα κόμματα», απάντησε έντονα ο κ. Πετράκος για να ανταπαντήσει ο Οικονόμου: «εσείς κύριε Πετράκο με την σπουδαία πολιτική σας είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για μένα. Από κομουνιστής γίνατε τώρα μνημονιακός».  «Να ανακαλέσει ο Οικονόμου. Είναι γνωστή η διαδρομή μου. Εκείνος αλλάζει τα κόμματα σαν πουκάμισα», αντίτεινε ο Πετράκος κάτι που εξόργισε τον Οικονόμου: «εγώ από πού έχω περάσει το λέει το βιογραφικό μου. Εσείς πείτε μου τι έχετε κάνει», είπε.

Την ίδια στιγμή όμως ένα άλλο «πηγαδάκι» είχε στηθεί μεταξύ των βουλευτών, με τον Στ. Λεουτσάκο της πλειοψηφίας να λέει συνεχώς «μιλάνε όλοι μιλά και ο Οικονόμου. Μιλούν όλοι μιλούν και οι γυρολόγοι».

« Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει. Παίρνεις από τους συνταξιούχους και έρχεστε εδώ και κάνετε τον Καραμουρτζούνη», πετάχτηκε με τη σειρά του και ο Γερ. Γιακουμάτος, με τον Στάθη Λεουτσάκο να του λέει «Κάτσε καλά Γεράσιμε» και τον βουλευτή της ΝΔ να του απαντά πως «δεν μας αφήνετε να μιλήσουμε. Δεν θα μας κάνετε Βόρεια Κορέα».

Όπως ήταν λογικό μέσα αυτό το κλίμα η συνεδρίαση είχε παρεκτραπεί από τον καθαρά κοινοβουλευτικό της χαρακτήρα, γεγονός που επέτεινε και η επιλογή της ΝΔ να αποχωρήσει από τη διαδικασία.

 «Την ώρα που διαφαίνεται μία συμφωνία με μέτρα 8 δισ. ευρώ, μειώσεις μισθών συντάξεων , περικοπές πρόωρων, αυξήσεις εισφορών, έρχεται το Υπουργείο με πακέτο παροχών. Αυτό παραπέμπει σε μία διγλωσσία έξω μέτρα, μέσα πρωτοβουλίες παροχολογικές.

Ο εμπαιγμός έχει όριο, έχουμε κάθε καλή πίστη να έρθουμε και να συζητήσουμε και να συνεισφέρουμε, όμως με την επιμονή δεν μας δίνετε άλλη εκδοχή από το να αποχωρήσουμε από τη διαδικασία» σημείωσε ο «γαλάζιος» Νίκος Παναγιωτόπουλος δίνοντας το «σήμα» για την αποχώρηση που βασίστηκε πάνω στη απουσία έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το νομοσχέδιο.

 «Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο Υπουργό. Τα 300 εκατ. είναι ένα απίστευτο νούμερο που δεν υπάρχει μέσα στην έκθεση. Είναι πολύ συγκεκριμένη και λέει από πού προέρχεται η καθεμιά δαπάνη. Και το νομοσχέδιο προβλέπει και έσοδα από την αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής, μαύρης εργασίας. Δεν αξίζει να κάνετε τέτοια αντιπαράθεση για νομοσχέδιο που λύνει τόσα προβλήματα. Η έκθεση ΓΛΚ υπάρχει και η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει», απάντησε ο αρμόδιος υπουργός  Δημήτρης Στρατούλης.


Πηγή: http://www.parakato.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου