Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία προβλέπουν διεθνείς αναλυτές – Το ΝΑΤΟ δημιουργεί δύναμη ταχείας επέμβασης 40.000 ανδρών


Καυτό καλοκαίρι προβλέπουν διεθνείς αναλυτές αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Α. Ουκρανία καθώς σύμφωνα με τις αναλύσεις τους η συσσώρευση δυνάμεων που πραγματοποιείται και από τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Τόσο οι ρωσόφωνοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους ενώ το ίδιο κάνουν και οι δυνάμεις των Ουκρανών οι οποίοι επιδιώκουν για μια νέα φορά την αποσταθεροποίηση της περιοχής.
 Το γενικότερο κλίμα και η εκτίμηση είναι πως η κατάσταση μετά την συμφωνία του Μίνσκ και την παροδική υποχώρηση των εχθροπραξιών έχει αρχίσει να συσσωρεύεται αρκετή πίεση ώστε αυτή να καταλήξει σε ένα νέο, πιο σφοδρό αυτή τη φορά ξέσπασμα των συγκρούσεων. Σε αυτό κυρίαρχο ρόλο παίζουν τόσο η Ευρώπη όσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μέσω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν πλέον ανοικτά στην Ουκρανία δημιουργώντας ένα νέο κλίμα έντασης.
Το ίδιο είναι και οι κινήσεις του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή αναφορικά με την δημιουργία μιας δύναμης ταχείας επέμβασης από 40.000 στρατιώτες όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Η δύναμη θα έχει την έδρα της στην Βουλγαρία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Πολωνία και την Ρουμανία και θα αποτελέσει κατά δήλωση των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων την «αιχμή του δόρατος» του ΝΑΤΟ στην Α. Ευρώπη.
Προφανώς και ένας από τους στόχους της δημιουργίας της δύναμης αυτής θα είναι και η Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν αποτελεί μέλος της συμμαχίας.
Στην Ουκρανία ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Από την μια πλευρά η συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου για τα απανωτά κρούσματα διαφθοράς που πλήττουν την κυβέρνηση και από την άλλη η επιθυμία του να συνεχίσει τις εχθροπραξίες οι οποίες υποτίθεται ότι τερματίστηκαν με την συμφωνία του Μίνσκ.
Μάλιστα σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν μιλώντας τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τις ελεγχόμενες από τους ρωσοφώνους  περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, με την ρωσική πλευρά να αναφέρει πως τέθηκε το ζήτημα της παύσης των βομβαρδισμών του Ντονμπάς όπως και του άμεσου τερματισμού τους.
Παράλληλα στην ενίσχυση των θέσεών τους προχωρούν και οι ρωσόφωνοι προετοιμαζόμενοι για αυτό που αποκαλούν ο «τελευταίος γύρος» με τις δυνάμεις του Κιέβου. Στο πλαίσιο αυτό μεγάλος είναι και ο αριθμός των Ρώσων εθελοντών που σπεύδουν να πυκνώσουν τις τάξεις των ρωσοφώνων στην Α. Ουκρανία και στις Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.
Μάλιστα το Κρεμλίνο και σχολιάζοντας σχετικά το φαινόμενο των μαζικών προσχωρήσεων στις δυνάμεις των ρωσοφώνων ανακοίνωσε πως δεν έχει τα μέσα για να εμποδίσει την αναχώρησή τους όπως είπε ο γραμματέας του ρωσικού Συμβούλιου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant.
«Δεν τους ενθαρρύνουμε να πάνε να πολεμήσουν ούτε τους τιμάμε γι αυτό. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι είναι αδύνατο να τους εμποδίσουμε», δήλωσε ο κ. Πατρούσεφ.
«Υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες στη Ρωσία. Διηγούνται τις ωμότητες, τις μάχες και το συναίσθημα προτρέπει τους άλλους να φύγουν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η ωρολογιακή βόμβα που κτυπά στην Ουκρανία μπορεί να σταμάτησε για λίγο αλλά όπως όλοι εκτιμούν το ρολόι της άρχισε ξανά την αντίστροφη μέτρηση και την πλέον επικίνδυνη. Αυτό γιατί αυτή τη φορά το ΝΑΤΟ θα είναι εγγύτερα, με δυνάμεις στην περιοχή ενώ και η Ρωσία έχει δείξει την αποφασιστικότητά της στο να μην αφήσει το Κίεβο να πραγματοποιήσει νέες εθνοκαθάρσεις στην περιοχή.
 
phgh: http://greeknation.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου