Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Βαριές κατηγορίες σε εκπροσώπους της Μπάγερ Ελλάς - Δωροδοκίες σε έλληνες γιατρούς



Βαριές κατηγορίες σε εκπροσώπους της Μπάγερ Ελλάς - Δωροδοκίες σε έλληνες γιατρούς


Μία βαρύτατη κακουργηματική κατηγορία η οποία τιμωρείται ακόμα και με ισόβια κάθειρξη απαγγέλθηκε σε βάρος τεσσάρων εκπροσώπων της Μπάγιερ Ελλάς από τηνΕισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Ράικου.


Πρόκειται για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περι καταχραστών του Δημοσίου, ενώ, για άμεση συνέργεια στο παραπάνω αδίκημα διώκονται ένας ακόμα υπάλληλος της ίδιας εταιρίας και οι νόμιμοι εκπρόσωποι άλλων δύο ελληνικών εταιριών.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης η οποία άρχισε με αφορμή καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η Μπάγερ Ελλάς με υπαλλήλους της αλλά και την συνδρομή άλλων εταιριών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν δικά της σκευάσματα με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά άλλους είδους δώρα όπως για παράδειγμα ταξίδια.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννης Σέβης, ανοίχθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί από το ΣΔΟΕ, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας η "ταρίφα" ανερχόταν από 1.000 έως 20.000 ευρώ. Συνολικά μόνο στην Αττική εντοπίστηκαν 43 περιπτώσεις ιατρών (τα χρηματικά ποσά που έλαβαν ωστόσο ήταν μικρά και τα αδικήματα έχουν παραγραφεί). Για παράδειγμα ένας γιατρός φέρεται να προωθούσε σκευάσματα με δραστικό συστατικό παλαιότερη ουσία η οποία χορηγείται σε ενέσιμη μορφή όταν για την ίδια ασθένεια υπήρχαν φάρμακα που χορηγούνταν από το στόμα.

Αντίστοιχη έρευνα διενεργήθηκε και στην Εισαγγελία διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία όπου εμφανίστηκε Έλληνας ότι από το 2005 έως το 2008 ως εντολοδόχος της Μπάγιερ Ελλάς είχε εκδόσει εικονικά τιμολίογια ύψους 2.000.000 ευρώ ισχυριζόμενος ότι δωροδοκήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800 ιατροί.

phgh:http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου