ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
«Η έξοδος της Ελλάδας είναι μία πιθανότητα», δηλώνει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τονίζει ότι ένα τέτοιο βήμα «δεν θα ήταν ένας περίπατος, αλλά δεν θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ». Επισημαίνει ακόμη ότι «είναι πολύ απίθανο να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία εντός των επόμενων ημερών».
Αφού πριν από δέκα μέρες δόθηκαν από την Αθήνα θετικά μηνύματα, «την περασμένη εβδομάδα προσγειωθήκαμε και πάλι», δηλώνει η κυρία Λαγκάρντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο και προσθέτει ότι μένει ακόμη να καλυφθεί μεγάλη απόσταση. Τονίζει δε ότι αποκλείεται να εκταμιευθούν χρήματα χωρίς συμφωνία μεταρρυθμίσεων.
«Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. «Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων», σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.
Η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα, συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Δρέσδη. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες «λίγο αέρα να αναπνεύσουν», καταλήγει.
H Λαγκάρντ εξέφρασε την απαισιοδοξία της για συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς όπως είπε «αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε ότι ίσως είναι απαραίτητο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Μάρεϊ από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος: «Αυτή την στιγμή που μιλάμε αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μας πληρώσει» .
Ωστόσο, όπως είπε, «δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση».
Σε ερώτηση αν η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή, ο κ. Μάρεϊ είπε: «Δεν θα κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η επιθεώρηση. Δεν έχω αίσθηση πότε θα επιτευχθεί συμφωνία. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Όσο πιο αργά τόσο μεγαλύτερο το κόστος».
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας δεν έχει υποβάλει αίτημα για τη σύμπτυξη των δόσεων που προβλέπεται να καταβάλει στο Ταμείο τον Ιούνιο. Το σύνολο των δόσεων φτάνει το 1,56 δισ. ευρώ. «Η Ελλάδα», είπε, «δεν έχει απειλήσει ότι δεν θα πληρώσει το Ταμείο».
Ο κ. Μάρεϊ απάντησε ότι δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς το Ταμείο δεν έχει τα απαιτούμενα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι από τους βασικούς μας στόχους».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει από ένα Grexit, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τόνισε: «Η έξοδος της Ελλάδος από την Ευρωζώνη δεν είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ. Στην περίπτωση ενός Grexit το κόστος για την Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγάλο, αλλά και ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί».
Προειδοποίηση από τον οίκο Moody's
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σηματοδοτούσε μία επιστροφή στην κρίση χρέους του 2012, αλλά θα δημιουργούσε κινδύνους μετάδοσης και θα άλλαζε τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν μόνιμη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναλύτρια του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
«Δεν θεωρούμε ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν χωρίς συνέπειες», δήλωσε η αντιπρόεδρος του οίκου για τον κίνδυνο χωρών, Κάτριν Μιλμπρόνερ. «Μία έξοδος της Ελλάδας θα άλλαζε το πρόσωπο και τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι είναι μόνιμη και θα προέκυπτε ότι δεν είναι», δήλωσε η Μιλμπρόνερ, προσθέτοντας ότι θα υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης στην Πορτογαλία σε περίπτωση ενός Grexit.
phgh:hmerisia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου