Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία σε έκθεσή της την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να μην δώσει ούτε ένα ευρώ αύξηση στον ELA, δηλαδή τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά. Στην ίδια έκθεση, η ΕΚΤ σημειώνει πως ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων. Σχεδόν ταυτόχρονα ο Ε. Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ είπε ένα βροντερό όχι στην αύξηση της χρηματοδότησης προς την χώρας μας.
Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει πως οι πιθανότητες να μεταδοθεί η κρίση από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ:
«Οι δημοσιονομικές θέσεις σε ορισμένες χώρες παραμένουν επισφαλείς. Οι κυρίαρχοι κίνδυνοι προέρχονται από την Ελλάδα, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ενώ ο τραπεζικός τομέας της χώρας έχει γνωρίσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, έχει απολέσει την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά για χρηματοδότηση και έχει επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού. Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι υποτονικές μέχρι σήμερα, αλλά με την απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο λόγος "ΑΕΠ προς χρέος" εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες» αναφέρεται στην έκθεση.
Σε άλλο σημείο, η έκθεση αναφέρει πως «οι εξελίξεις στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την ευρύτερη τάση σε άλλες χώρες της Ευρωζώνη, έχουν προκαλέσει την άνοδο των αποδόσεων έναντι των γερμανικών ομολόγων. Η μακρά και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Η μόλυνση των άλλων χωρών της Ευρωζώνης από την Ελλάδα ήταν περιορισμένη. Πράγματι, προκάλεσε μόνο μια μικρή μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας».
.
phgh:HMERISIA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου