οδηγεί σε πρώτη φάση η πρόταση Μ.Νίμιτς και οι άστοχοι χειρισμοί του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Μ.Νίμιτς προσγειώθηκε στα Σκόπια με το όνομα Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) επιβεβαιώνοντας τις χτεσινές πληροφορίες.
Παρουσιάζει επίσης και το εφεδρικό όνομα «Novamakedonija» που προκρίνεται και απο τα Σκόπια.
Και τα δύο αμετάφραστα στα σλαβικά.
Στη βαλίτσα του η συμφωνία περιέχει και ειδικές προβλέψεις που όπως ισχυρίζεται και αυτός και το ελληνικό ΥΠΕΞ θα οδηγήσουν τα «Σκόπια να εξελιχθούν σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα»!
Και δημιουργείται έτσι το εύλογο ερώτημα:
Τα Σκόπια θα γίνουν ένα είδος Καντονιού για την Ελλάδα ή η B.Ελλάδα μελλοντικά για τα Σκόπια;
Διαχρονικά η χώρα μας δεν είχε ποτέ μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική, δεν είχε στρατηγική, δεν είχε στόχους, δεν είχε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας...
Αρα ποιος θα εξασφαλίσει και θα χαράξει την γεωστρατηγική ώστε όντως η ΠΓΔΜ να γίνει το «καντόνι» της Ελλάδας;
Μιλάμε πλέον ότι παίζονται εις βάρος της χώρας και του λαού πολύ επικίνδυνα παιχνίδια που θυμίζουν τις γερμανικές αξιώσεις για Ζώνες στην Βόρεια Ελλάδα.
Γιατί να μην ζητήσουν μελλοντικά το ίδιο και οι Τούρκοι;
Ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών» προβλέπει το σχέδιο για το Σκοπιανό.
Και φαίνεται ότι το «παιχνίδι» είναι στημένο εδώ και πολύ καιρό...
Και αυτό διότι όπως είχαμε αποκαλύψει σε παλαιότερο άρθρο μας (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ) είχε συμφωνηθεί η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη (Νέα Μεσημβρία) προς τα Σκόπια καθώς και η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προοπτικές τόσο στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον τομέα των υγρών καυσίμων.
Τι είπε ο Μ.Νίμιτς μόλις έφτασε στα Σκόπια
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά την άφιξή του στα Σκόπια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων МИА «είχαμε καλές συναντήσεις στην Αθήνα. Ελπίζουμε πως θα έχουμε καλές επαφές και εδώ. Ανυπομονώ για τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τους άλλους ηγέτες».
Αμέσως μετά την άφιξη του μετέβη για να γευματίσει σε εστιατόριο στην πλατεία «Μακεδονίας» με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλέξανδρου, η οποία μετονομάστηκε, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, σε πλατεία «Ο πολεμιστής με το άλογο»!
Ο κ. Νίμιτς θα έχει την Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η στάση του κόμματός του (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) Αλί Αχμέτι.
«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
ΣΟΚ – Μπαίνουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια χωρίς αλλαγή Συντάγματος;
Ο κ. Κοτζιάς, είπε ότι «δεν συζητάμε για καμία ενδιάμεση συμφωνία», και εξήγησε ότι «την προσωρινή ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε».
Επανέλαβε ότι «δεν πάμε να κάνουμε σαλαμοποίηση» και όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς, η πρόταση του κ. Νίμιτς, είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την ένταξη των Σκοπίων.
Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «αν εμείς δεν δείξουμε καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις τότε τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε τρίτα θεσμικά όργανα.
«Το έπραξαν στο παρελθόν και δεν βγήκαμε κερδισμένοι. Πήγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο το χάσαμε», πρόσθεσε.
Και αλλαγή συντάγματος...αργότερα
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύμφωνο Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχουν ήδη επεξεργαστεί και οι δύο χώρες και έχουν συμφωνήσει σε όλα: στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά.
Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ως τις 20 Μαρτίου η συμφωνία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
hellas press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου