Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και υπογράφει ΑΟΖ με την Αλβανία



Έτοιμη να υπογραφεί είναι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που θα καθορίζει ΑΟΖ με επέκταση εκ μέρους της χώρας μας των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Αλβανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν την είδηση και αναφέρουν πώς το θέμα «έκλεισε» στις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι, αλλά το ερώτημα είναι με τι ανταλλάγματα. 
Είναι βέβαιο πώς η Αλβανία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς να κλείσει τις εκκρεμότητες με την Ελλάδα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο αλυτρωτισμός των Τιράνων ωστόσο με τα θέματα των Τσάμηδων, την εκδίωξη της μειονότητας και των εδαφικών διεκδικήσεων που αναφέρονται και στα σχολικά βιβλία δεν είναι και τόσο εύκολο να ξεχαστούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Αυτό είναι που γεννά υποψίες πώς κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Μένει να το διαπιστώσουμε.

Σύμφωνα λοιπόν με αλβανικά δημοσιεύματα ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αλβανία δέχθηκε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από την ελληνική ακτή, το μέγιστο όριο που επιτρέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Η Αλβανία αναγνώρισε την επέκταση των ελληνικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Ελπίζουμε η συμφωνία να υπογραφεί τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η Αλβανία θα διορθώσει, επίσης τα σχολικά εγχειρίδια», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Και δεν είναι μόνο η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αλλά και η ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία επισημαίνει:

«Παραιτούμενοι από τις σημερινές αντιδράσεις που αναφέρονται σχετικά με την όλη διαδικασία των συζητήσεων με την Ελλάδα, κυρίως για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών, το Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων θα ήθελε να διευκρινίσει το κοινό ότι:

Η οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών όσον αφορά τον τελικό προσδιορισμό των ορίων της άσκησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αυτούς τους τομείς, καθώς και ως προς την οικονομική εκμετάλλευσή τους.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανακάλεσε τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2009. Ελλείψει συμφωνίας μεταξύ τους, από το 2013, τα μέρη διεξήγαγαν μια σειρά διερευνητικών συζητήσεων για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό.

Σε αυτές τις ανένδοτες συζητήσεις, η στάση της πλευράς της Αλβανίας, ήταν και παραμένει η σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων με βάση τις αρχές της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που και οι δύο χώρες είναι μέρη, τη διεθνή πρακτική, τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και την εθνική νομοθεσία, πράγμα που θα επιτρέψει έναν δίκαιο και αποδεκτό διαχωρισμό και για τα δύο μέρη.

Είναι αυτό το σημείο εκκίνηση για εμπειρογνώμονες που θα διαπραγματευθούν με την ελληνική πλευρά στο θέμα. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των πολιτικών παραγόντων είναι μια κακόβουλη στάση που στοχεύει να επικρατήσει η ακόμη χειρότερα, να αρνηθεί τα ακαθόριστα σφάλματα του παρελθόντος».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, Πετρίτ Βασίλι, αντέδρασε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά.

Στη σελίδα του στο Facebook, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα , προέβη σε επίθεση προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα ζητώντας την παραίτησή του. 


ethnika themata ellada


Τον κατηγόρησε για ψέματα προς το λαό, τόσο στο θέμα αυτό όσο και στο λεγόμενο ζήτημα των «αλβανοτσάμηδων.».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον Ντριτάν Ντιμιράι, πρώην υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας που κατηγόρησε την κυβέρνηση δια αδιαφανείς πρακτικές, καταφέρθηκε και κατά του υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι ότι απέφυγε χθες στην συνέντευξή του στην τηλεόραση να αναφερθεί στο ζήτημα των 12 μιλίων που έγιναν αποδεκτά από την Αλβανία.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα απάντησε στις δηλώσεις σχετικά με τη συμφωνία για τη Συμφωνία για τη Θάλασσα με την Ελλάδα.

Τους χαρακτήρισε τους επικριτές του, ως όψιμους πατριώτες που προσπαθούν να αμαυρώσουν την κυβέρνηση, χωρίς να έχουν δει ακόμη ποια είναι αυτή η συμφωνία την οποία κατακρίνουν.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι συμφωνίες με την Ελλάδα σε θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες επί εβδομήντα χρόνια είναι προς το συμφέρον όλων των Αλβανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου