Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Πομάκοι Θράκης : «Η Τουρκία να αναγνωρίσει πρώτα την πολιτισμική μας γενοκτονία και μετά να ζητά Μουφτήδες»-Κίνδυνος στην περιοχή


Πυρ και μανία είναι οι Πομάκοι στην Δυτική Θράκη από την προκλητική και κυρίως ανιστόρητη παρουσία του Ερντογάν που εμφανίστηκε ως «Πάτρονας» όλων των κατοίκων έχοντας κατά νου του όμως άνομα  σχέδια τα οποία δεν ενστερνίζεται η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων της περιοχής
.
Οι εικόνες με τους λίγους συγκριτικά με όσους διαμένουν στην περιοχή Μουσουλμάνους να  αναφωνούν τον Ερντογάν ως «ηγέτη της μητέρας πατρίδος» και « πολυχρονεμένο»,  έχουν προκαλέσει οργή στους Πομάκους οι οποίοι έχουν υποστεί εντός ελληνικού εδάφους «πολιτισμική γενοκτονία» από το τουρκικό προξενείο,  τους  πράκτορες και Μουφτήδες της Άγκυρας.   
«Ο κ. Ερντογάν αναγνωρίζοντας την εθνολογική πραγματικότητα που επί δεκαετίες ο τουρκικός εθνικισμός επιδιώκει να αποκρύψει, επέδειξε αξιοθαύμαστο ρεαλισμό και σύνεση»,  αναφέρει ανακοίνωση σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα xronos.gr.
Η παραδοχή Ερντογάν είναι ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση της πολιτισμικής μας γενοκτονίας, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Κέντρο Πομακικών Ερευνών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων και η εφημερίδα ‘Ζαγάλισα’, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.
Το κείμενο των Πομάκων αναφέρει: «Ως οι πρώτοι Πομακικοί θεσμοί που ιδρύθηκαν επίσημα στην Ελλάδα, από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και μετά, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το πολιτικό του σθένος να αναγνωρίσει στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα (8-9/12/2017) με τον πιο κατηγορηματικό και δημόσιο τρόπο την ύπαρξη των Πομάκων και των Ρωμά στην ελληνική Θράκη.

Είναι μια ιστορική εξέλιξη με τεράστιες επιπτώσεις στις σχέσεις των μουσουλμανικών πληθυσμιακών ομάδων της Θράκης. Ο κ. Ερντογάν αναγνωρίζοντας την εθνολογική πραγματικότητα που επί δεκαετίες ο τουρκικός εθνικισμός επιδιώκει να αποκρύψει, επέδειξε αξιοθαύμαστο ρεαλισμό και σύνεση. Η αναγνώριση του κ. Ερντογάν ήταν πρωτίστως αποτέλεσμα των δικών μας αγώνων, σε κάθε επίπεδο, μέσα και έξω από την Ελλάδα.
Εμείς ήμασταν που ανάψαμε το 1995, το μπουρλότο της πομακικής επανάστασης στη Θράκη, εμείς ιδρύσαμε δια πυρός και σιδήρου τον πρώτο πομακικό σύλλογο στην Κομοτηνή (Κέντρο Πομακικών Ερευνών), εμείς εκδώσαμε την πρώτη και μοναδική εφημερίδα –λάβαρο του πομακικού αγώνα, την ‘Ζαγάλισα’, εμείς φέραμε την πομάκικη γλώσσα στα ερτζιανά κύματα με την πρώτη ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή σε ιδιωτικό ραδιόφωνο της Κομοτηνής το 1997, εμείς κινητοποιήσαμε ανθρώπους σε κάθε πομακικό χωριό της Θράκης, εμείς πρώτοι αντισταθήκαμε από το 1998, με μαχητικότητα και φυλακίσεις, στον εκτουρκισμό των πανηγυριών μας (Αλάντεπέ), εμείς δημιουργήσαμε το πρώτο πομακικό αλφάβητο με ελληνικούς χαρακτήρες και σύμβολα που αποδίδουν την προφορά μας, εμείς εκδώσαμε το πρώτο Αναγνωστικό της Πομακικής γλώσσας, εμείς κυκλοφορήσαμε τις πρώτες συλλογές παραδοσιακών πομάκικων τραγουδιών, εμείς παραφράσαμε για πρώτη φορά την φράση του Μουσταφά Κεμάλ (Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Τούρκος!) και είπαμε: Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Πομάκος! Εμείς αντισταθήκαμε με νύχια και με δόντια όχι μόνο στον ανηλεή πόλεμο του τουρκικού κράτους, αλλά και στην υπονόμευση του ελληνικού κράτους που προχώρησε ακόμα και στην ίδρυση μαϊμού πομακικού συλλόγου για να μας αποδυναμώσει, να κόψει τους δεσμούς μας με τον πομακικό πληθυσμό και να μας διαιρέσει.
Χάρη σε εμάς το πομακικό έπαψε να είναι θέμα γραφικών συγγραφέων που επικέντρωναν στην καταγωγή και στην ερμηνεία του εθνωνύμου μας με ευφάνταστες ανοησίες.
Χάρη σε εμάς το πομακικό πήρε διεθνείς πολιτικές διαστάσεις, αφού ήμασταν οι πρώτοι που πραγματοποιήσαμε από τη δεκαετία του 1990, αλλεπάλληλες επισκέψεις στο ευρωκοινοβούλιο και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, όταν όλοι στη Θράκη, κοιμόντουσαν τον ύπνο του …δικαίου!.
 Χάρη σε εμάς για πρώτη φορά οι Πομάκοι αναγνωρίσθηκαν επισήμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (βλέπε Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του State Department, έτους 2007).Εμείς ήμασταν αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια πιέζαμε αδιάλειπτα με κάθε πρόσφορο μέσο πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιστήμονες να εστιάσουν στο πομακικό. Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι δώσαμε στα χέρια τριών διαφορετικών πρωθυπουργών της Ελλάδας την εφημερίδα ‘Ζαγάλισα’ (Παπανδρέου, Καραμανλής, Σαμαράς).
Για όλους αυτούς και πολλούς άλλους λόγους νιώθουμε ότι η αναγνώριση Ερντογάν, πέραν των σκοπιμοτήτων με τις οποίες ο ίδιος την νοηματοδοτεί, είναι μια τεράστιας πολιτικής και ηθικής σημασίας πράξη και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση της πολιτισμικής μας γενοκτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν οι Ιμάμ Αχμέτ και Φαρζλή Κεμάλ.
Αυτά είπαν με την δική τους σειρά οι Πομάκοι της περιοχής που έχουν την καταγωγής τους από την Αρχαία Ελλάδα ενώ για πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις τους αγνοούσαν.
Οι Πομάκοι (βουλγαρικά: πομάτσι – πληθυντικό, και πομάκ – ενικό, Τουρκικά: Pomaklar / Πομακλάρ και «ΝΤΟΝΜΈ» dönme) είναι μία μουσουλμανική πληθυσμιακή ομάδα που μιλάει μία διάλεκτο της βουλγαρικής και συγκεκριμένα την «Πομακική γλώσσα».
Η διάλεκτος αυτή χρησιμοποιείται στην οροσειρά της Ροδόπης, στη Βουλγαρια, από Βούλγαρους Χριστιανούς και από Βούλγαρους Μουσουλμάνους. Αυτή η διάλεκτος έχει το δικό της λεξικό και χρησιμοποιεί τα κυριλλικά γράμματα ως αλφάβητο της.
Η γλώσσα των Πομάκων αναφέρεται ως παλαιοσλαβική , με πολλές τουρκικές λέξεις, λόγω της τουρκικής παρουσίας στα Βαλκάνια. Η γλώσσα αυτή αντιπροσωπεύει την πρώτη γραπτή φιλολογική μορφή σλαβικής γλώσσας και με τα αρχαϊκά χαρακτηριστικά της βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινή σλαβική ή πρωτοσλαβική (στη γλώσσα δηλαδή εκείνη που αποκαθίσταται υποθετικά βάσει της σύγκρισης των παραδεδομένων σλαβικών γλωσσών.)
Σήμερα η πληθυσμιακή αυτή ομάδα είναι διασκορπισμένη μεταξύ Ελλάδος, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, Τουρκίας και Αλβανίας. Η πλειοψηφία των Πομάκων συγκεντρώνεται στην Βουλγαρία. Οι Πομάκοι είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι αλλά κυρίως στα πομακοχώρια του Έβρου και της ανατολικής Ροδόπης υπάρχουν οι Κιζιλμπάσηδες, μια αλεβίτικη αίρεση Μπεκτασήδων με ξεχωριστά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και εκτιμάται ότι είναι το 5% του πληθυσμού των Πομάκων.
Οι Πομάκοι ήταν εκείνοι που κάποτε από την χριστιανική πίστη άνανδρα προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ, είτε επειδή δεν άντεξαν τις σφαγές και τη βία από τους Τούρκους δυνάστες, και ήθελαν  να κρατήσουν την ιδιοκτησία τους, τις συζύγους και τα παιδιά από το να γίνουν Γενίτσαροι .
Εδώ και πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις τους έκανε «δώρο» στο τουρκικό προξενείο και την Άγκυρα που «αλωνίζουν» στην κυριολεξία σε όλα τα μειονοτικά χωριά , ενώ τα σχέδια της Άγκυρας φτάνουν …μέχρι την αυτονομία.
Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα filopatria.wordpress.com, είναι γνωστό πως οι «δεξαμενές σκέψης» της Τουρκίας και οι γενικότερες στρατηγικές που ακολουθούνται από την τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς και από τις υπηρεσίες (κυρίως εθνικού ενδιαφέροντος) της γείτονος, έχουν «στοχεύσει» την Ελληνική Θράκη πριν από δεκαετίες.
Ίσως και από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκο-Κεμαλικού κράτους, όταν τα Ελληνικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Ανατολική Θράκη χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα (ελέω συμφωνιών που υπέγραψε η τότε ελληνική κυβέρνηση).
Από τότε μέχρι σήμερα, έχoυν αποκαλυφθεί μία σειρά από θέματα (π.χ. χρυσός, ουράνιο, πετρέλαιο κ.α.) που διαθέτει η Θράκη. Όμως, το ότι αποτελεί το τμήμα σύνδεσης Ασίας και Ευρώπης, με δρόμους συγκοινωνιών, αλλά και ενέργειας, η περιοχή της Θράκης σήμερα μεταβάλλεται σε περιοχή ελέγχου ροής ενέργειας προς την Ευρώπη, καθιστώντας την στο εγγύς μέλλον (την αμέσως επόμενη δεκαετία) περιοχή που θα συγκεντρώσει βαριά βιομηχανία και σημαντικά οικονομικά και τραπεζικά κεφάλαια θα ζητήσουν να κατοικοεδρεύσουν σε αυτήν…
Η Άγκυρα θέλει όχι μόνο να είναι παρούσα, αλλά να «διευθύνει» και να αποκομίσει τα μέγιστα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που προκύπτουν από τα ανωτέρω.
Πως μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη Θράκη;
Το ερώτημα που σήμερα θα πρέπει να απαντηθεί είναι: μπορεί ειρηνικά να τεθεί θέμα δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κρατιδίου στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης; Η απάντηση είναι πως είμαστε πολύ κοντά στο ενδεχόμενο αυτό.
Αλλά όχι ακόμη. Εκτός αν κάποιοι αποφασίσουν να ρίξουν τις μάσκες της φιλίας τους επειδή θα πρέπει να επιταχύνουν τις… «δουλειές» τους στην Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο…
Πότε όμως θα είναι δυνατό να υλοποιηθεί μία ανακήρυξη της Θράκης ως ανεξάρτητου κρατιδίου; Μα φυσικά, όταν αυτό το κρατίδιο θα πληρούσε τα απαραίτητα «δομικά στοιχεία» ενός κράτους, είναι η απάντηση. Δηλαδή να έχει:
  • Ενιαίο, συμπαγές και αδιαίρετο γεωγραφικό χώρο
  • Οργανωμένη Διοίκηση ή σύστημα αυτοδιοίκησης
  • Υποτυπώδες σύστημα οικονομίας ή Τραπεζικό σύστημα
  • Υποτυπώδες έστω σύστημα Υγείας
  • Οργανωμένο σύστημα Παιδείας
  • Κοινή ιστορική και εθνική συνείδηση των πολιτών
Αυτά τα συστατικά στοιχεία αποτελούν την «μαγιά» για να γίνει ο εφιάλτης πραγματικότητα.



pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου