Στο "κόκκινο" η αντιπαράθεση παρά την επιστροφή Χαρίρι
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι δήλωσε χθες Σάββατο ότι δεν θα δεχθεί τις προτάσεις του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ που «επηρεάζουν τους Άραβες αδελφούς μας ή πλήττουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών τους», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο Χαρίρι ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία του Λιβάνου στις 4 Νοεμβρίου μέσω τηλεοπτικού του διαγγέλματος από τη Σαουδική Αραβία, το σουνιτικό βασίλειο που είναι στενός του σύμμαχος και περιφερειακός αντίπαλος του σιιτικού Ιράν. Η κίνηση αυτή έφερε τη Βηρυτό στο προσκήνιο της περιφερειακής αντιπαλότητας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Η Χεζμπολάχ πολεμά στο πλευρό του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι μοναρχίες του Κόλπου την κατηγορούν ότι στηρίζει τους σιίτες αντάρτες στην Υεμένη και το κίνημα αμφισβήτησης της μοναρχίας στο Μπαχρέιν. Όμως το σιιτικό κίνημα αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Υεμένη και το Μπαχρέιν.
Μετά την επιστροφή του στη χώρα αυτή την εβδομάδα, ο Χαρίρι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει την απόφασή του έπειτα από αίτημα του Λιβανέζου προέδρου Μισέλ Αούν, αποκλιμακώνοντας την κρίση στη χώρα.
Χθες εξήγησε ότι επέλεξε να περιμένει προτού παραιτηθεί επισήμως προκειμένου να δώσει μια ευκαιρία στον διάλογο και να εξετάσει τα αιτήματα να γίνει ο Λίβανος ουδέτερος και να ακολουθεί μια πολιτική «αποστασιοποίησης», κάτι που στη χώρα ισοδυναμεί με μια πολιτική μη ανάμειξης στις περιφερειακές συγκρούσεις.
Ο περιφερειακός ρόλος του πολιτικού και στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Σαουδική Αραβία.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος για διεθνείς σχέσεις του σιιτικού κινήματος Άμαρ Μουσάουι δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία με «τους εταίρους μας στη χώρα» και ότι είναι ανοικτή στον πραγματικό διάλογο και τη συνεργασία με όλους.
Ο Μουσάουι πρόσθεσε ότι η παραίτηση Χαρίρι, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έγινε υπό την πίεση του Ριάντ, ήταν μια σπίθα που είχε στόχο να προκαλέσει έκρηξη στον Λίβανο.
Εξάλλου ο επικεφαλής πολιτικός των Δρούζων του Λιβάνου, ο Ουάλιντ Τζουμπλάτ, ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να ξεκινήσει διάλογο με το Ιράν, εκτιμώντας ότι τα σχέδια εκσυγχρονισμού του βασιλείου δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν, αν το Ριάντ εμπλέκεται στον πόλεμο στην Υεμένη.
«Μια κατ’ ελάχιστον συμφωνία (της Σαουδικής Αραβίας) με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μας δίνει εδώ στον Λίβανο περισσότερη ισχύ και αποφασιστικότητα για να συνεργαστούμε ώστε να εφαρμόσουμε μια πολιτική αποστασιοποίησης», έγραψε στο Twitter ο Τζουμπλάτ.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν βρίσκεται πίσω από την πιο επιθετική πολιτική του Ριάντ απέναντι στην Τεχεράνη, ενώ παράλληλα επιθυμεί να περάσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη χώρα του.
Απευθυνόμενος στον πρίγκιπα διάδοχο ο Τζουμπλάτ είπε: «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και ο εκσυγχρονισμός του βασιλείου είναι μια ισλαμική και αραβική αναγκαιότητα, όμως αυτή η αποστολή δεν μπορεί να είναι επιτυχής όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Υεμένη».
«Αρκετά με την καταστροφή και την πολιορκία της Υεμένης, αρκετά με την εξάντληση των ανθρώπινων και των υλικών πόρων του βασιλείου», πρόσθεσε.
«Αφήστε τον λαό της Υεμένης να αποφασίσει ποιον επιθυμεί και εσείς, Μεγαλειότατε πρίγκιπα, ας είστε ο δικαστής, ο μεταρρυθμιστής και ο μεγάλος αδελφός, όπως ήταν οι πρόγονοί σας», κατέληξε ο Τζουμπλάτ.
el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου