ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018;;;; ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ….
Η εξάντληση της τετραετίας αποτελεί πρωτεύοντα στόχο για τον Αλ. Τσίπρα, εξ ου και όλοι οι σχεδιασμοί στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται με ορόσημο το φθινόπωρο του 2019. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο για τις προοπτικές της κυβέρνησης το χρονικό διάστημα μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Κι αυτό διότι εκτιμά ότι τότε ακριβώς θα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή πολιτικές με μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκρισμα. Πολιτικές που θα ανακουφίσουν τους δοκιμαζόμενους λόγω της μακροχρόνιας λιτότητας πολίτες και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, με σκοπό να φτάσει στις επόμενες εκλογές από όσο γίνεται πιο ευνοϊκή θέση.
Μπορεί η εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης να είναι ο πρωταρχικός στόχος του κ. Τσίπρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια ως προς τον χρόνο των εκλογών. Κι αυτό διότι την τελική απόφαση θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό μια σειρά παράγοντες, όπως, π.χ., η στάση των πιστωτών -και δη του ΔΝΤ-, η πορεία εφαρμογής του υφιστάμενου προγράμματος, η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2017, αλλά κυρίως για το 2018. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εκπονήσει δύο τουλάχιστον σενάρια για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εντός του 2018. Το πρώτο προβλέπει προσφυγή στις κάλπες στο τέλος της άνοιξης και συγκεκριμένα τον Μάιο, στην περίπτωση κατά την οποία οι πιστωτές απαιτήσουν την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων, που ουσιαστικά θα συνιστούν νέο Μνημόνιο, μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει τυπικά το υφιστάμενο. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό της λήψης νέων μέτρων, είναι πιθανό να πρωτοστατήσει το ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια τέτοια απαίτηση και θα επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προκειμένου οι όποιες εξελίξεις να έχουν ή όχι την έγκριση του ελληνικού λαού.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει εκλογές το φθινόπωρο, και δη τον Οκτώβριο, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την πολυπόθητη ποσοτική χαλάρωση αλλά και τον με ευνοϊκούς όρους δανεισμό από τις αγορές.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ, θα εξαγγείλει ευνοϊκά μέτρα για τη φορολογία (μείωση συντελεστών από το 28% στο 21%) και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Και αμέσως μετά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Στο μεταξύ, για τις αρχές του νέου έτους (και βλέπουμε…) μετατίθεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός από πολλές πλευρές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προϋπόθεση για τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν πρόκειται να κλείσει νωρίτερα από το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα, ο ανασχηματισμός δεν θα περιοριστεί μόνο στα πρόσωπα, θα επεκταθεί και στις δομές του Υπουργικού Συμβουλίου, με στόχο να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός, ο οποίος απουσιάζει αυτήν την περίοδο, ούτως ώστε η κυβέρνηση να γίνει πιο αποτελεσματική στο έργο που είναι υποχρεωμένη να φέρει σε πέρας.
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου