Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Είναι στρατιωτικά ανίκανη η Τουρκία;

Είναι στρατιωτικά ανίκανη η Τουρκία;

Σειρά λαθών εκ μέρους των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δείχνουν ότι κάτι τρέχει στον Τουρκικό στρατό!

 Σύμφωνα με τον Michael Rubin πρώην αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ προ ημερών είχαν ανακοινώσει ότι είχαν πετύχει στόχους του PKK (Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν) τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, γεγονός ήταν ότι σκότωσαν πέντε πεσμεργκά που ανήκουν στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, στην κυβέρνηση de facto του προέδρου Masoud Barzani στο ιρακινό Κουρδιστάν.
 Αυτό μπορεί να φαίνεται τραγικό λάθος, αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου και εντελώς προβλέψιμου σχεδίου. Το 2012, για παράδειγμα, ο συριακός στρατός κατέρριψε ένα τουρκικό F4 και εκτέλεσε τους πιλότους του. Αυτό ισοδυναμεί με την περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ που κατέρριψει ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος. Τότε, το περασμένο έτος, το Ισλαμικό Κράτος κυκλοφόρησε ένα βίντεο με 2 νεαρούς στρατιώτες που είχαν απαγάγει, να πεθαίνουν σε μια άγνωστη τοποθεσία στη Συρία. Αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και απαγόρευσε κάθε αναφορά στο περιστατικό.

 Το τελευταίο συμβάν με τα φίλια πυρά έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Την ευθύνη για κάθε τρομοκρατική επίθεση έχουν οι τρομοκράτες που τις διαπράττουν, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τα στρατεύματα, τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και τις υπηρεσίες πληροφοριών, των οποίων η δουλειά είναι να αποτρέψουν τέτοιες επιθέσεις. Ειδικά όταν επαναλαμβάνεται το σφάλμα.
 Είναι γεγονός ότι η ευπάθεια της Τουρκίας στην τρομοκρατία και η μειωμένη αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών της είναι άμεσα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των επαγγελματιών ασφαλείας της Τουρκίας από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 Το κυνήγι μαγισσών που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο παραβλέπει το γεγονός ότι οι λίστες εκκαθάρισης καταρτίστηκαν πολύ πριν από τα γεγονότα εκείνης της νύχτας και πολλοί από τους διωκώμενους ήταν στο εξωτερικό και αποδεδειγμένα δεν συμμετείχαν. Η αμαρτία τους φαίνεται να ήταν ο κοσμικός και δυτικός τους προσανατολισμός σε μια εποχή που ο Ερντογάν επιδιώκει να εξισλαμίσει τη χώρα.
 Σήμερα, η Τουρκία έχει δύο F-16 για κάθε πιλότο και έχει κλείσει τις στρατιωτικές ακαδημίες για να εκπαιδεύσει μια νέα γενιά πιλότων. Αυτοί που διώχθηκαν είχαν δεκαετίες εμπειρίας, που τώρα χάνεται. Οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας έχουν περάσει σε μερικά χρόνια από το επαγγελματικό επίπεδο, σε επίπεδο τρίτου κόσμου και οι ευρύτερες στρατιωτικές τους δυνατότητες δεν απέχουν πολύ από αυτό.
 Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν απλά την Τουρκία ως σύμμαχο, και μπορεί να έχει ακόμα έναν τεράστιο αριθμό ανδρών που είναι στρατιωτικοί, αλλά ο σημερινός τουρκικός στρατός δεν είναι σε θέση να νικήσει τους Κούρδους αντάρτες και να προλάβει στο έδαφός της, τρομοκρατικές επιθέσεις ή να λειτουργήσει, να διατηρήσει και να συντηρήσει με αποτελεσματικότητα τα αεροσκάφη της. Ο τυχαίος βομβαρδισμός συμμαχικών κουρδικών δυνάμεων μπορεί να είναι ένα λάθος, αλλά είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει όλο και πιο συνηθισμένο.
 Σχόλιο el.gr : Τεράστια η κρίση στα ενδότερα του Τουρκικού στρατού και ο Ερντογάν προσπαθεί να την καλύψει, κάτω από την επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις  προς το εξωτερικό και ειδικά προς τις γείτονες χώρες, όπως η Ελλάδα.



el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου