Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Μεγάλες οι πιθανότητες πυρηνικού πολέμου!


Μεγάλες οι πιθανότητες πυρηνικού πολέμου!



Πόσο κοντά είναι οι υπερδυνάμεις σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Προβληματισμό σε ΗΠΑ και Ρωσία έχει προκαλέσει άρθρο του γνωστού αναλυτή Paul Craig Roberts, ο οποίος προειδοποιεί Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν να μην παρασυρθούν από τα γεγονότα και προβούν σε ενέργειες που θα πλήξουν την ασφάλεια όλου του κόσμου. Ο ίδιος αναφέρει πως η οικονομία και γενικότερα οι οικονομικές δυσχέρειες μιας χώρας έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ενός πολέμου. Το ίδιο ισχύει και στο δίπολο ΗΠΑ Ρωσία.

«Έζησα κάθε στιγμή του Ψυχρού Πολέμου. Έχω συμμετάσχει σε αυτόν. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω βιώσει τη σημερινή κατάσταση, κατά την οποία δύο πυρηνικές δυνάμεις, η Ρωσία και η Κίνα, είναι πεπεισμένες πως η τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να τις εκπλήξει με μία ξαφνική πυρηνική επίθεση. Υποστήριξα τον πρόεδρο Trump επειδή, σε αντίθεση με την κυρία Clinton, υποσχέθηκε πως θα εξομαλύνει τις σχέσεις της χώρας μου με τη Ρωσία. Αντί αυτού, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων. Τίποτε δεν είναι πιο ανεύθυνο ή επικίνδυνο.
Υπενθυμίζω επί πλέον εδώ τα λόγια του Putin, σύμφωνα με τον οποίο τα εξής: «Πενήντα χρόνια πριν οι δρόμοι του Λένινγκραντ μου δίδαξαν ένα πράγμα: Εάν ένας αγώνας είναι αναπόφευκτος, τότε πρέπει να κινηθούμε πρώτοι», είπε.
Είναι γεγονός πως εδώ και χρόνια ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα μάχονται "κάτω από το τραπέζι" για την οικονομική ηγεμονία της υφηλίου. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα. Η Αμερική είναι στην χειρότερη οικονομική κατάσταση της ιστορίας της όπως δείχνουν και τα στοιχεία. Ειδικότερα,  το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος των Η.Π.Α. από μόλις 3,084 τρις $ το 1980  έφτασε στα 15,4 τρις $ το 2000 και εκτοξεύθηκε στα 41,1 τρις $ το 2016 (ή 329.961 $ ανά νοικοκυριό)!Από την άλλη, Ρωσία και Κίνα επιδιώκουν την ανατροπή του δολαρίου από την διεθνή οικονομική παντοδυναμία και την σύνδεση των νομισμάτων τους με τον χρυσό. Παράλληλα η Κίνα, η οποία είναι πια η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ασίας, έχει εισχωρήσει στην Ευρώπη εξαγοράζοντας μαζικά επιχειρήσεις – ακόμη και στη Γερμανία, όπου πρόσφατα συμμετέχει με 10% στη Deutsche Bank.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού αναλυτή δεν είναι τόσο μακρινές. Προφανώς και εάν οι ΗΠΑ δουν μία ενδεχόμενη πτώση τους από την καθηγεσία του κόσμου θα αντιδράσουν σπασμωδικά, όπως το ίδιο θα κάνουν και οι χώρες που την επιβουλεύονται. Το ζήτημα είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια χώρα για να μην χάσει την...καρέκλα.




el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου