Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Το “παιχνίδι” και η συνεργασία μεταξύ γερμανικών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών


Γράφει ο Πολυδεύκης
Η Γερμανία βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δίνη των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση γερμανών πολιτών, αλλά και πολιτικών από την τουρκική «ΜΙΤ». Παρόλα ταύτα το γεγονός αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο λόγω των διπλωματικών διαξιφισμών μεταξύ των δύο χωρών, που προηγήθηκαν του σκανδάλου, όσο και λόγω της αναγκαίας συνεργασίας που η Γερμανία επιθυμεί με την Τουρκία στην ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αυτό που διαφαίνεται από την ανάλυση που ακολουθεί είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χώρες με ελλιπή ασφάλεια, που ομοιάζουν με «ξέφραγα αμπέλια», την ίδια στιγμή που ο ERDOĞAN συνεχίζει τη διπλωματία του «τρελού του χωριού», όσο αντιλαμβάνεται το παιδαριώδες καθεστώς που επικρατεί στην Ε.Ε.

H γερμανική ανάγκη που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί ο ERDOĞAN
Οι Γερμανοί προσπαθούν να μην διακόψουν τελείως τις επαφές τους με τις τουρκικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, καθώς κρίνεται πως είναι απαραίτητες στον πόλεμο κατά της «ΙS». Η κρίση σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας δε σημαίνει ότι μεταφέρεται σε κάθε επίπεδο συνεργασίας. Η Τουρκία παραμένει στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας πολύ ση μαντική ως «χώρα transit» για όσους επιστρέφουν από τις περιοχές κρίσης. Μάλιστα, το Α/Δ της Κων/πολης διαδραματίζει ση μαντικό ρόλο στην είσοδο και στην έξοδο των Ισλαμιστών.
Επί παραδείγματι, η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια δηλώσεών της σε Τ/Δ εμφανίστηκε σε πλάνο με δύο μεγάλες τουρκικές σημαίες στο βάθος και αναφέρθηκε στις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες. Από όλους έγινε αντιληπτό πόσο πολύ έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους η Γερμανία και η Τουρκία. Την ίδια στιγμή τα στελέχη του γερμανικού ομοσπονδιακού ΥΠΕΣ που μετέβησαν στην Τουρκία είχαν αποστολή να συνάψουν επαφές σε συγκεκριμένο τομέα.
Ενώ η κατάσταση κλιμακώνεται μεταξύ των δύο χωρών, ο τομέας της συνεργασίας σε θέματα Ασφαλείας εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο, καθώς τουρκικές Υπηρεσίες Ασφάλειας προσπαθούν να προσεγγίσουν τις γερμανικές, αφού υπάρχει ένας κοινός αντίπαλος και αυτός είναι οι Ισλαμιστές της «IS».
Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, η αποστολή της Γερμανίδας ΥΦΥΠΕΣ στέφθηκε με επιτυχία. Συγκεκριμένα, συνάφθηκε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της εσωτερικής Ασφάλειας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία μελλοντικά θα είναι ακόμη «πιο στενή». Φυσικά όταν υπέγραφε ο ERDOĞAN, μπορεί να πίστευε πως η αποστολή του Δκτη της «ΜΙΤ», H. FIDAN, μία μόλις ημέρα πριν στη Γερμανία, όπου είχε παραδώσει τον κατάλογο με τα ονόματα Γερμανών που η «ΜΙΤ» συσχέτιζε με το κίνημα GÜLEN, είχε στεφθεί με επιτυχία.
Η ιδιαίτερη σημασία των συγκεκριμένων τομέων για τις δύο χώρες αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. δεν αποτέλεσε καθόλου θέμα συζήτησης, ζήτημα το οποίο πριν από ένα έτος αποτελούσε μείζονα προτεραιότητα για τη γερμανική ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.
Παλαιότερα σε κάθε συνάντηση συνεργασίας που διεξαγόταν μεταξύ γερμανικών και τουρκικών Υπηρεσιών, η τουρκική πλευρά είχε σταθερά ένα και μοναδικό αίτημα και αυτό αφορούσε τους οπαδούς του «ΡΚΚ» που ζουν στη Γερμανία και για τους οποίους οι Τούρκοι ζητούσαν να λάβουν μέτρα οι Γερμανοί. Πλέον τα αιτήματα σε κάθε συνάντηση συνεργασίας είναι δύο: οι οπαδοί του «ΡΚΚ» και οι οπαδοί του F. GÜLEN, για τους οποίους οι Τούρκοι ζητούν από τη Γερμανία να αντιδράσει.
Η προσπάθεια μετατροπής των γερμανικών υπηρεσιών σε παραρτήματα της ΜΙΤ
Η Γερμανίδα Βουλευτής της παράταξης της Αριστεράς «DIE LINKE», S. DAGDELEN, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για το παραπάνω θέμα, σχολίασε ότι δεν πρόκειται για διάλογο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, αλλά για υποδείξεις από την τουρκική πλευρά. «Και μόνον η μονόπλευρη επιλογή των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση δείχνει την υποτέλεια της γερμανικής ομοσπονδιακής Κυβέρνησης έναντι του “Αυτοκράτορα” ERDOĞAN και του καθεστώτος του» δήλωσε η S. DAGDELEN, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο» το γεγονός ότι η γερμανική Κυβέρνηση μετατρέπεται σε «προέκταση του ERDOĞAN στον πόλεμο κατά της “ΙS” και των Σύριων Κούρδων των ” YPG” και ”YPJ”».
Πράγματι, η συμφωνία συνεργασίας που συνάφθηκε με τους Τούρκους εγείρει κάποια ερωτηματικά. Διαπιστώνεται ότι στον τουρκικό μηχανισμό Ασφάλειας έχουν ση μειωθεί αλλαγές, καθώς διαφαίνεται πως οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές από αυτές πριν από λίγους μήνες. Επί χρόνια τα στελέχη των τουρκικών Υπηρεσιών κατηγορούσαν την κουρδική οργάνωση του «ΡΚΚ», τους Τούρκους αριστερούς εξτρεμιστές της «DHKP-C» και στη συνέχει τους φανατικούς Ισλαμιστές για την εσωτερική Ασφάλεια της χώρας. Τώρα πλέον η σειρά των υπαιτίων άλλαξε, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με Γερμανούς εκπροσώπους, και στην πρώτη θέση -από τότε που διαπράχτηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα- βρίσκεται η «FETÖ», όπως ονομάζεται το Κίνημα του F. GÜLEN. Στη δεύτερη θέση ακολουθείτο «ΡΚΚ».
Η «ΙS» βρίσκεται βεβαίως από την περασμένη πρωτοχρονιά που ση μειώθηκε επίθεση στην Τουρκία περισσότερο στο στόχαστρο των τουρκικών Υπηρεσιών, μετά από μεγάλο διάστημα αδιαφορίας που επιδείκνυαν οι τουρκικές Υπηρεσίες για τους τζιχαντιστές. Αυτή η τακτική είχε οδηγήσει πολλούς στη Γερμανία να πεισθούν πως η Τουρκία από το 2011 αναπτύχθηκε σταδιακά σε «κεντρικό πεδίο δράσης ισλαμικών οργανώσεων των περιοχών στη Μέση και Εγγύς Ανατολής».
Μετά την επίθεση όμως στο κέντρο διασκέδασης «Reina» της Κων/πολης, όπου έχασαν τη ζωή τους 39 άτομα, φαίνεται πως η Τουρκία άλλαξε νοοτροπία και οι τουρκικές Υπηρεσίες Ασφάλειας κινητοποιήθηκαν πλέον κατά των οπαδών της «ΙS». Η φύλαξη των συνόρων της χώρας προς τη Συρία έχει βελτιωθεί μεν αρκετά, αλλά τα προηγούμενα χρόνια οι Ισλαμιοτές είχαν πολλές ευκαιρίες να δημιουργήσουν τρομοκρατικά δίκτυα σε τουρκικά εδάφη, λαμβάνοντας καθοδήγηση μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τη Συρία.
Από την άλλη πλευρά, με το βλέμμα στραμμένο στις επιθέσεις που έχουν ση μειωθεί το 2016, η τρομοκρατική απειλή αποτελεί πλέον πραγματικότητα και στη Γερμανία. Αυτή ακριβώς είναι και η απειλή του νέο-σουλτάνου, όταν αναφέρεται σε άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιείται η τουρκική απαίτηση για έλεγχο των εχθρών του κράτους, δηλαδή των εχθρών του νέο-σουλτάνου, αυτός θα εγκαταλείψει οποιαδήποτε συμφωνία εξυπηρετεί την Ευρώπη.
Άλλωστε, μετά την έκθεση της Τουρκίας από τις γερμανικές αποκαλύψεις φαίνεται πως η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα περισσότερο στις προκλήσεις της γνωστοποιώντας στη Γερμανία ότι έως ότου γίνουν τα απαραίτητα βήματα στην καταπολέμηση της «FETÖ» διακόπτει τη συνεργασία της στην ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα θέματα πλην της τρομοκρατίας, με δικαιολογία τη διαρροή πληροφοριών από πλευράς Βερολίνου. Παρόλα ταύτα τίθεται το ερώτημα, τι ακριβώς πληροφορίες θα μπορούσε να αναζητήσει η Γερμανία από την Τουρκία, εκτός από το κομμάτι της τρομοκρατίας, τις οποίες δε θα μπορούσε να αποσπάσει από άλλες συνεργασίες…



Τα προβλήματα ασφαλείας, ως συνέπεια των τουρκικών διώξεων
Η προσπάθεια του ERDOĞAN για ευρύτερη συνεργασία στις διώξεις εναντίον της «FETÖ», δείχνει πως η «ΜΙΤ» δε μπορεί να εκτελέσει αυτό το έργο από μόνη της. Ας σημειωθεί ότι μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ γερμανικών και τουρκικών Υπηρεσιών Ασφάλειας θωρούνταν λίγο ως πολύ ουτοπία πριν από λίγο καιρό. Λόγω των μαζικών διώξεων που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί και εισαγγελείς, οι οποίοι αποτελούσαν σημαντικούς συνομιλητές ακόμη και για Γερμανούς ερευνητές που διεξάγουν έρευνες στον χώρο της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων.
Οι χαρακτηριστικές ταχείες αλλαγές στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό προκαλούσαν ανέκαθεν εμπόδια στη συνεργασία, καθώς κάθε φορά έπρεπε να δημιουργηθεί εκ νέου μία σχέση εμπιστοσύνης. Τώρα πια οι Γερμανοί βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με συνομιλητές που δεν είναι σχετικοί με τις υποθέσεις.
Όπως έχει διαπιστώσει η γερμανική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος στην Τουρκία, υπάρχει έλλειψη συνεργασίας με Τούρκους συναδέλφους της αντίστοιχης τουρκικής Υπηρεσίας. Οι γνώσεις και η εμπειρία των Τούρκων που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους δεν μπορούν να αναπληρωθούν με νέες προσλήψεις και με μεταθέσεις. Ακόμη και σε θέσεις-κλειδί εντός της τουρκικής εθνικής Αστυνομίας παρατηρούνται ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, γεγονός που αποτελεί μειονέκτημα για τους Γερμανούς ερευνητές. Ακόμη και μια απλή περίπτωση ενημέρωσης δεν είναι πλέον δυνατή δίχως την έγκριση του αρμόδιου προϊσταμένου στην Τουρκία.
Ωστόσο η γερμανική «ΒΚΑ» καταβάλλει προσπάθειες να διατηρεί επαφές με τους Τούρκους συναδέλφους της, σε πολλές περιπτώσεις όμως αυτό αποδεικνύεται μάταιο. Το περασμένο έτος η τουρκική πλευρά είχε ακυρώσει επανειλημμένως την τελευταία στιγμή προγραμματισμένες συνεργασίες της με τη γερμανική «ΒΚΑ», δίχως αιτιολογία. Η κατάσταση αυτή οξύνθηκε μετά το Ψήφισμα του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Εν ολίγοις, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «ομαλές» οι σχέσεις, ακόμη και στη συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών. Πονοκέφαλο προκαλεί στις γερμανικές Υπηρεσίες Ασφάλειας η δίωξη που έχει διατάξει ο ERDOĞAN εναντίον ενδεχομένως πραγματικών κυβερνητικών αντιπάλων του. Αυτό δεν σταματά στα σύνορα της χώρας, καθώς το «μακρύ χέρι» του τουρκικού κράτους επιθυμεί να απλωθεί μέχρι και τη Γερμανία. Αυτό συμβαίνει ήδη.
Οι Τούρκοι ζητούν είτε δικαστική συνδρομή είτε την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης. Τις περισσότερες φορές οι υποθέσεις αυτές δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τη γερμανική Αστυνομία και την Εισαγγελία. Ταυτόχρονα, το γερμανικό ομοσπονδιακό ΥΠΕΣ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εξέδωσε οδηγία προς τη γερμανική « ΒΚΑ» να εξετάζονται ακόμη πιο προσεκτικά τα τουρκικά αιτήματα.
Το πρόβλημα ασφαλείας από τη γερμανική αδράνεια
Πολλοί πιστεύομε στην οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των γερμανικών κρατικών μηχανισμών. Αυτό στην υπόθεση κατασκοπείας της «ΜΙΤ» εντός της Γερμανίας αποτελεί έναν αστικό μύθο, όπως αποδεικνύεται από την ίδια την υπόθεση.
Δεν είναι μόνο τα λάθη της Γερμανίας σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση παροχής ασύλου σε Αφγανό που βίασε και δολοφόνησε φοιτήτρια, ενώ είχε αποφυλακιστεί από την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ο ελλιπής έλεγχος στην είσοδο αλλοδαπών ή η ίδια η υπόθεση κατασκοπείας από διάφορες Υπηρεσίες εντός της γερμανικής επικράτειας. Όταν η ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελέας έλαβε τον υπόψη κατάλογο δεν προέβη, αρχικά, σε καμία ενέργεια!
Κάποιος θα μπορούσε να πει πως οι γερμανικές αρχές αδιαφόρησαν στην ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος πετώντας τον κατάλογο στα αζήτητα, άμα την ανάγνωση του εξωφύλλου. Ωστόσο από την παράδοση του φακέλου, μέχρι τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν από τη Γερμανία πέρασαν επτά ολόκληρες εβδομάδες, ώστε να ανακαλύψουν οι αρμόδιες αρχές ότι εντός αυτού περιεχόταν και το όνομα της γερμανίδας Βουλευτού M.  MÜNTEFERING. Δηλαδή οι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να διαπιστώσουν πως η Τουρκία παρακολουθούσε εντός γερμανικής επικράτειας μία γερμανίδα Βουλευτή!
Η συνεργασία μεταξύ ομοσπονδιακών υπηρεσιών και των αντίστοιχων υπηρεσιών των γερμανικών κρατιδίων υπήρξε μηδαμινή χωρίς να ακολουθηθεί καμία κοινή γραμμή. Όταν η BfV έλαβε τον κατάλογο από τον KAHL, όπως είχε ζητήσει και ο τούρκος ομόλογός του, μιας και η εν λόγω Υπηρεσία ήταν αρμόδια για τις όποιες ενέργειες, αυτή συγκάλεσε σύσκεψη με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των γερμανικών κρατιδίων. Παρά το γεγονός ότι η BfV δεν είναι αρμόδια μόνο για τις εξωτερικές σχέσεις, αλλά διαδραματίζει κεντρικό ρόλο και στον τομέα της αντικατασκοπείας, δεν έδωσε κατευθυντήριες γραμμές ή οδηγίες προς τις τοπικές υπηρεσίες.
Ο περιβόητος γερμανικός μηχανισμός απέδειξε την αναποτελεσματικότητά του. Η BfV δεν προχώρησε σε καμία εκτίμηση για ενδεχόμενη απειλή πετώντας το μπαλάκι στις τοπικές υπηρεσίες, οι οποίες ωστόσο ανέμεναν μία κεντρική γραμμή για να ακολουθήσουν. Έτσι κάποιες τοπικές υπηρεσίες αποφάσισαν να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους, ενώ κάποιες άλλες επέλεξαν να μην πράξουν τίποτα.
Τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για την υπόθεση και κυρίως για το γεγονός πως μία συνάδελφός τους παρακολουθείτο από την Τουρκία εντός της Γερμανίας. Η ίδια η ενδιαφερόμενη ενημερώθηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα.
Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες BND, BfV, και BKA πετούν το μπαλάκι των ευθυνών αναμεταξύ τους, τη στιγμή που η γενική Εισαγγελέας δηλώνει πως όταν τις δόθηκε ο εν λόγω φάκελος, ενημερώθηκε ανεπίσημα πως το περιεχόμενό του δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δικαστήριο. Αφού πλέον η υπόθεση έγινε γνωστή στα ΜΜΕ, τότε διέταξε έρευνα κατά αγνώστων. Όλα αυτά τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι, γερμανοί πολίτες, εφόσον επισκεφτούν την Τουρκία κινδυνεύουν να συλληφθούν, ως τρομοκράτες.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η γερμανική κυβέρνηση, εν όψει και των σημαντικών γερμανικών εκλογών για την ανάδειξη Καγκελαρίου, θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων παρακολούθησης Γερμανών, εντός της επικρατείας της, από μία Υπηρεσία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει τις δυνατότητα της NSA που κλόνισε με τις ενέργειές της στο παρελθόν την Γερμανία με περιστατικά τρομοκρατίας.
Τελικά ποιος ζημιώθηκε;
Συνοψίζοντας, ο κατάλογος των οπαδών του F. GÜLEN που παρέδωσε ο Δκτής της «ΜΙΤ» στους Γερμανούς, συνιστά ένα σώμα νέων αποδεικτικών στοιχείων εις βάρος πρακτόρων της τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας, τα οποία ουσιαστικά «σέρβιρε στο πιάτο» η Τουρκία στη Γερμανία.
Η προωθούμενη «στενότερη» συνεργασία ενδεχομένως δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την εμμονή των Γερμανών, που αποτελεί κόκκινη γραμμή. Σύμφωνα με τη μακροχρόνια εμπειρία των Γερμανών, οι Τούρκοι δεν εμμένουν για μεγάλο διάστημα στα αισθήματα δυσαρέσκειας που τους διακατέχουν, απλώς προκαλούν όσο είναι δυνατόν.
Οι ξεκάθαρες ανακοινώσεις της Γερμανίας γίνονται πάντα αποδεκτές, αρκεί αυτές να μην αφορούν σε ζητήματα που εξελίσσονται εντός του τουρκικού εδάφους. Ως εκ τούτου, η Τουρκία φαίνεται πως απλώς επιχείρησε να κερδίσει όσο περισσότερα μπορούσε, ακόμα και για αιτήματα καταδικασμένα να αποτύχουν. Αυτό δείχνει την επιθετική διπλωματία τους, με την οποία αιτούνται περισσότερα από τις δυνατότητες που αφήνουν οι διμερείς σχέσεις, ώστε να κερδίσουν εν τέλει αυτά που πραγματικά μπορούν και όχι λιγότερα.
Από την άλλη το δίκτυο κατασκοπείας που αποκαλύπτεται από το φάκελο που παρέδωσε ο FIDAN, δεν αποτελεί ακριβώς λάθος της Τουρκίας, αντιθέτως πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο έως ένα βαθμό ήταν γνωστό στη γερμανική πλευρά, εξ ου και οι έρευνες που είχαν ξεκινήσει από τη γερμανική εισαγγελία. Οι ενδεχόμενες διώξεις διπλωματών (σ.σ. οι ιμάμηδες στη Γερμανία λειτουργούν υπό την κάλυψη της τουρκικής πρεσβείας ως θρησκευτικοί ακόλουθοι) δεν είναι δεδομένες από πλευράς Γερμανίας, ωστόσο εάν αυτές συμβούν η παρούσα γερμανική κυβέρνηση θα επιδείξει ένα αποφασιστικό πρόσωπο, αντιμετωπίζοντας προεκλογικά δηλώσεις όπως αυτές της Γερμανίδας Βουλευτού της παράταξης της Αριστεράς «DIE LINKE», S. DAGDELEN, ενώ και ο τούρκος Πρόεδρος θα εκμεταλλευτεί το γεγονός για να κερδίσει ακόμα περισσότερες ψήφους στο επικείμενο δημοψήφισμα.

militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου