Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τραμπ εναντίον Πούτιν πάνω από 86 άψυχα κορμιά από χημικά στη Συρία



Ο κατάλογος των νεκρών στη Συρία,μεγαλώνει: 86 νεκροί από τους οποίους 30 είναι παιδιά και 20 γυναίκες. Πάνω από τα άψυχα κορμιά παίζεται ξανά ένα γεωπολιτικό παιχνίδι που φέρνει για πρώτη φορά “απέναντι” ΗΠΑ και Ρωσία,μετά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Η Ρωσία υποστήριξε ότι οι μαζικοί θάνατοι προήλθαν από βομβαρδισμό αποθήκης χημικών όπλων που είχαν οι αντάρτες.Ο βομβαρδισμός έγινε από μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν δέχεται αυτή την εξήγηση.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε σήμερα την εκτίμηση της Ρωσίας ότι το πολύνεκρη συμβάν κατά το οποίο εκλύθηκαν τοξικά αέρια στη Χαν Σεϊχούν της Συρίας χθες πιθανόν οφείλεται στο ότι επλήγη αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών.
«Η Ρωσία προβάλλει  ψευδή γεγονότα τα οποία υποστηρίζουν μόνο η ίδια και το καθεστώς του Άσαντ», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Η Ρωσία επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, να προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση, σαν ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος να μην έχει μάτια, αυτιά ή τη δυνατότητα να καταλήγει σε συμπεράσματα μπροστά σε προφανή γεγονότα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξακριβώσει εάν η χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι το νευροτοξικό αέριο σαρίν, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Από την άλλη η Ρωσία  είναι έτοιμη να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία, αν τα μέλη του ΣΑ επισπεύσουν την διαδικασία ψηφοφορίας χωρίς την διεξαγωγή διαβουλεύσεων, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ η Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν ετοιμάσει προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που φέρεται να εξαπέλυσαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του συριακού στρατού και ζητούν την έναρξη έρευνας.
«Οι Δυτικοί σκοπίμως προσπαθούν να επιταχύνουν την διαδικασία και να υιοθετήσουν αυτό το σχέδιο ψηφίσματος το ταχύτερο δυνατό», τόνισε ο Γκατίλοφ σε Ρώσους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Μπορούν σίγουρα να καταθέσουν αυτό το σχέδιο για ψήφιση χωρίς διαβουλεύσεις, αλλά θα λάβουν προφανώς το κατηγορηματικό μας βέτο», σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.
Νωρίτερα σήμερα, η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να προχωρήσει σε μονομερή ανάληψη δράσης εάν το Συμβούλιο αποτύχει να λάβει μια απόφαση για συλλογική δράση.


militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου