Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ… ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ ΜΑΧΗ… (βίντεο)


cyprus_fotia_kammena
(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ…) Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας στην οροσειρά του Τροόδους. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε και το έργο της πυρόσβεσης και τα πτητικά μέσα.
Με τον Ντόναλντ Τουσκ είχε τηλεφωνική συνομιλία ο Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα, αλλά και την ευρωπαϊκή βοήθεια που ήδη έχει σπεύσει.
Τραυματισμός δύο εθελοντών
Σε δηλώσεις του ο Υπ. Γεωργίας ανέφερε ότι συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις και τα επίγεια και εναέρια μέσα συνεχίζουν το έργο καταπολέμησης των εστιών της πυρκαγιάς.
Δύο πολίτες εθελοντές είπε, επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, ο ένας με αναπνευστικά προβλήματα και ο άλλος με ελαφρύ τραυματισμό στα πόδια του, αλλά η κατάστασή τους δεν φαίνεται να είναι σοβαρή.
«Αχτίδες» αισιοδοξίας
«Σήμερα ξημέρωσε μία καλύτερη μέρα», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ο οποίος βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο στη Γαλάτα.
Σε δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο κύριος Κουγιάλης χαρακτήρισε ευνοϊκές τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι αυτή την ώρα στην περιοχή, υποδεικνύοντας ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα ρίψης νερού και επιβραδυντικών της φωτιάς από τα πτητικά μέσα.
Σε όλο το μέτωπο συμμετέχουν στην προσπάθεια πυρόσβεσης, πέραν από 350 άτομα και πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 18 πτητικά μέσα.
Aπό το Ισραήλ συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη, από την Ελλάδα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, από την Ιταλία ένα αεροσκάφος και από την Γαλλία τρία.
cyprus_fotia_kolaz
Αναζωπυρώσεις σε Άγιο Θεόδωρο και Κούρδαλι
Aντιμετωπίστηκαν επιτυχώς αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Αγίου Θεοδώρου και Ασίνου.
Καταβάλλεται προσπάθεια ελέγχου αναζωπύρωσης στα Κούρδαλι.
Οι προσπάθεια ελέγχου του μετώπου που απειλεί τις κοινότητες Καννάβια και Αγία Ειρήνη, συνεχίζονται.
Συνεχίζονται οι ρίψεις από τα αεροσκάφη, στο σύνολό τους 18 και επιχειρεί ένας συνδυασμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων για καταπολέμηση της πυρκαγιάς.
Και η Εθνική Φρουρά στα μέτωπα
Η Εθνική Φρουρά με 140 μέλη εκ των οποίων οι 60 είναι καταδρομείς, συμμετέχουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης με βυτιοφόρα, με ελικόπτερα και όλη την υλική υποστήριξη στα πτητικά μέσα.
Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Νικολάου, εκτίμησε πως είναι ίσως η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης δασικής έκτασης στην Κύπρο σε τόσα χιλιόμετρα, μετά το Σαϊτά το 2007.
Συνεχίζεται, είπε, η καταπολέμηση της πυρκαγιάς προσθέτοντας ωστόσο πως η περίμετρος είναι αρκετά μεγάλη ενώ υπάρχουν αρκετές εστίες στην περίμετρο που μπορούν να προκαλέσουν μια αναζωπύρωση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Κοινοτάρχης Ευρύχου: Δεν υπάρχει μηχανισμός ενημέρωσης των εμπλεκόμενων κοινοτήτων
Οι κηδείες των δασοπυροσβεστών
Το ύστατο χαίρε θα ψαλεί σήμερα για τον αδικοχαμένο δασοπυροσβέστη Μάριο Αριστοτέλους στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στη Δένεια στις 17.00. Η κηδεία του 49χρονου δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, θα τελεστεί την Πέμπτη, στις 16.00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου στη Λακατάμια.
Η τουρκική βοήθεια
Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.
Με γραπτή του ανακοίνωση το Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Στην ίδια ανακοίνωση ο Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι από τις πιο ισχυρές και υψηλής τεχνολογίας χώρες στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι μερικές φορές οι γειτονικές χώρες ζητούν βοήθεια από την Τουρκία για την κατάσβεση πυρκαγιών και η Τουρκία ανταποκρίνεται.
«Επειδή τα δάση είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας. Αυτά τα δάση είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραδώσουμε στις γενιές του μέλλοντος», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Πρόσθεσε ότι είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στην Αφρική, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία. «Εμείς πάντοτε είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για την κατάσβεση πυρκαγιών στις γειτονικές χώρες. Παλαιότερα είχαμε προσφέρει βοήθεια και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, τη Λιβύη και τη Βουλγαρία. Δεν θα αποφύγουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τη νότια Κύπρο», είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας, μετέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση…
«ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ακιντζί, μεταφέροντας του ότι:
η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε εξέλιξη».






hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου