Τρίτη 31 Μαΐου 2016

(ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ) ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΙΙ: «Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία – Η ώρα του παιδιού είναι η ώρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών»


Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα, λίγη μόνο ώρα αφότου είχε δεχθεί τις αποδοκιμασίες δεκάδων εκπαιδευτικών, είπε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Α’ Γυμνασίου με τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά «προφανώς είναι παρά φύσιν».
«Πιστεύει κανείς ότι στην Α’ Γυμνασίου που το παιδί σήμερα τρώει στο κεφάλι τρεις ώρες Αρχαία από πρωτότυπο και δυο ώρες Νέα Ελληνικά είναι παιδαγωγικά σωστό;», διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε: «Προφανώς είναι παρά φύσιν αυτό που συμβαίνει σήμερα, τρεις ώρες Αρχαία και δυο Νέα Ελληνικά στην Α’ Γυμνασίου. Άρα θα πρέπει να ξανασκεφτούμε».
Σε ό,τι αφορά στα θρησκευτικά τόνισε ότι «Είναι το μόνο μάθημα που διδάσκεται από τη Γ Δημοτικού μέχρι τη Γ Λυκείου» επισημαίνοντας ότι «η ώρα του παιδιού είναι η ώρα διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Ο Φίλης είπε «όχι» στην εθνικιστική προσέγγιση της θρησκείας που τη θεωρεί αίρεση. «Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία. Υπάρχει ελληνικό Κράτος, ελληνικό έθνος, υπάρχει και η ορθοδοξία» τόνισε ερωτηθείς σχετικά.
Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην αναμόρφωση του Γυμνασίου με έμφαση στη «γλωσσική εκπαίδευση και τα μαθηματικά, με μείωση των εξετάσεων από φέτος και εισαγωγή της περιγραφικής διδασκαλίας και βαθμολόγησης». Επίσης εξετάζεται, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, η δυνατότητα για «αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Θα γίνει αυτό, αλλά στην ώρα του. Το πώς θα μπαίνει ένα παιδί στην τριτοβάθμια σημαίνει να αλλάξουμε εκ βάθρων το σχολείο.»
Σε διευκρινίσεις για το πόρισμα του για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, ο Αντώνης Λιάκος έκανε λόγο για το ισχυρό Πιστοποιητικό Λυκείου με ενίσχυση του Λυκείου, σεβασμό της βούλησης των μαθητών να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν και μοριοδότηση της επιλογής τους και την κινητικότητα εντός του Πανεπιστημίου.
«Πιλότος» θα είναι οι ενδοσχολικές εξετάσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις πανελλαδικές και με τη βαθμολόγηση αυτή θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις και σε πανεπιστήμια tτου εξωτερικού. Ωστόσο, δεν δόθηκαν επεξηγήσεις το πώς θα εξασφαλίζεται το αδιάβλητο των ενδοσχολικών εξετάσεων πανελλαδικής εμβέλειας.
για την κατάργηση της προσευχής, του εκκλησιασμού και των παρελάσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου