Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ στο ΑΙΓΑΙΟ!Ανησυχία στο ΥΕΘΑ...


Αποφάσισε το τουρκικό υπουργείο Άμυνα αποφάσισε να προχωρήσει στο αγορά 24 επιπλέον  μαχητικών F-35 της  Lockheed Martin. Η Τουρκία αναμένει να παραλάβει τα πρώτα της F-35 το 2018 και οι επόμενες παραλαβές αναμένονται το 2021 και το 2022.
Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η αλλαγή της Τουρκίας προς το F-35; Σύμφωνα με αναλυτές του ελληνικού Υπουργείου Αμύνης σημαίνει αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο.
Το F-35 είναι αεροσκάφος με τεχνολογία stealth που σημαίνει πως το ραντάρ θα το ‘πιάσει’, σε μικρή πια απόσταση από τις ελληνικές ακτές (αν το πιάσει κι όλας). Είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς με αντίστοιχη τεχνολογία στα ηλεκτρονικά του συστήματα και στον οπλισμό που φέρει. Ωστόσο είναι ένα, κατά γενική ομολογία, προβληματικό αεροσκάφος που έχει παρουσιάσει πολλά προβλήματα. Επιπλέον θεωρείται ακατάλληλο για αερομαχίες σε κλειστό χώρο (dogfight)  γεγονός που δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα στα ελληνικά F-16 και Mirage-2000 αμφότερα αεροσκάφη 3ης γενιάς.
Στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει 200 αεροσκάφη και η Τουρκία 230, υπάρχει δηλαδή ισορροπία δυνάμεων. Η αγορά των αεροσκαφών όμως θα δημιουργήσει την ανισορροπία του 2021. Το μόνο θετικό, με τις ισχύουσες προβλέψεις, είναι η έλλειψη πιλότων στην Τουρκία λόγω των εκκαθαρίσεων Ερντογάν. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται 3 χρόνια περίπου ( αν ξεκινήσουν εκπαίδευση τώρα) για να πετάξουν και σίγουρα δε θα έχουν την εμπειρία των ελλήνων πιλότων.
Ποιες είναι οι κινήσεις που μπορεί να κάνει η ελληνική πλευρά;
H ‘εύκολη΄ απάντηση είναι να πάρουμε κι εμείς F-35, μόνο που πέραν το υπερβολικού κόστους θα αργήσουν να παραδοθούν. Θα μπορούσε ίσως η Ελλάδα να προμηθευτεί αεροσκάφη από εναλλακτικές αγορές όπως η Ρωσία; Θεωρητικά ναι αν και εκεί το κόστος θα ήταν υψηλό (το ίδιο ισχύει και για τις αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας).
Θα μπορούσε όμως να προμηθευτεί αντιαεροπορικά συστήματα. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές τους S-400 και S-300V4 (οι S-500 παραμένουν πολύ ακριβοί παρά την εξαιρετική τιμή που μας τους δίνουν οι Ρώσοι). Τα συγκεκριμένα συστήματα βλέπουμε στην πράξη (στη Συρία)  πως ανακαλύπτουν τα F-35, συνεπώς η τεχνολογία stealth που διαθέτουν πάει ‘άκλαφτη’.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει η Ελλάδα να αλλάξει στροφή. Να αποφασίσει, επιτέλους, πως η Δύση δεν την βοηθά και μόνο μία στροφή του βλέμματος προς τα Βορειοανατολικά μπορεί να αποτελέσει την χείρα βοηθείας (πάντα στο πλαίσιο του αμοιβαίου συμφέροντος) που χρειαζόμαστε άμεσα.





voicenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου