Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ (IV)


Στο DNA της οικογένειας Μητσοτάκη είναι οι Εξεταστικές Επιτροπές και τα Ειδικά Δικαστήρια καθώς και η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων με κάθε μέσο και τρόπο. Το 1989, ο Κων. Μητσοτάκης, συνεπικουρούμενος από τα κόμματα της Αριστεράς, που είχαν ως στόχο να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ, παρέπεμψε τον Ανδρ. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, φέρνοντας τη χώρα στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου. Τώρα, ο (γιος του) Κυρ. Μητσοτάκης, υπό τις ιαχές (επευφημίες) του Άδ. Γεωργιάδη, απειλεί με παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και άλλα κυβερνητικά στελέχη για το θέμα της οικονομίας, αδιαφορώντας πλήρως για τους κινδύνους που ε­γκυμονεί μια τέτοια κίνηση για την πολιτική ομαλότητα και την κοινωνική γαλήνη.
Προηγήθηκε, στα μέσα Μαΐου, η Ντ. Μπακογιάννη, που με αφορμή την απόφαση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προανήγγειλε ότι «κάποιοι θα καθίσουν στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου» με την κατηγορία της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας. Σε αντίθεση με τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή, ο οποίος είχε πει, με αφορμή την παραπομπή του Ανδρ. Παπανδρέου, ότι «έναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή, τον στέλνει ο λαός στο σπίτι του».
Άποψη την οποία ασπάζονται αρκετοί από τους σημερινούς βουλευτές της παράταξης, που εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τους χειρισμούς της ηγεσίας.
Στη Λ. Συγγρού γνωρίζουν ότι η πρότασή τους για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στη Βουλή στις 26 Ιουλίου, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να εγκριθεί, δεδομένου ότι απαιτούνται οι ψήφοι 151 βουλευτών, που δεν είναι εφικτό να συγκεντρωθούν. Πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι στη διάρκεια της συζήτησης να ασκήσει σκληρή κριτική, περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά, τόσο στην κυβέρνηση όσο και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
Να στηλιτεύσει τους χειρισμούς τους κατά το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης (Ιανουάριος-Ιούλιος 2015) και να τους καταστήσει υπεύθυνους για τα δεινά που επέφερε στον τόπο η τακτική τους, με στόχο να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φθορά στην κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα. Θεωρούν δε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις του άλλοτε συμβούλου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, Τζ. Γκαλμπρέιθ, καθιστούν ακόμη πιο ισχυρό το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά -κυρίως- εκθέτουν έτι περισσότερο τους χειρισμούς της κυβέρνησης με τα plan B ή plan X.
Στο επιτελείο του Μητσοτάκη εκτιμούν ότι όσα θα ειπωθούν στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή είναι πολύ πιθανό να φέρουν σε ευθεία αντιπαράθεση τον πρωθυπουργό με τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Ακόμη, όμως, και αν δεν προκύψουν νέα στοιχεία, η ανταλλαγή πυρών θα πλήξει κι άλλο την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές ότι μετά τις εκλογές -εφόσον η Νέα Δημοκρατία έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας- θα επαναφέρει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή και με την πλειοψηφία που θα διαθέτει θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες.
Υπέρ των Εξεταστικών Επιτροπών και των Ειδικών Δικαστηρίων έχουν ταχθεί οι σκληροπυρηνικοί της Νέας Δημοκρατίας, προεξάρχοντος του Άδ. Γεωργιάδη. Ο τελευταίος μάλιστα ανέπτυξε και τη… θεωρία ότι με την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να υπάρξει ακυβερνησία, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε να παραγραφούν τα αδικήματα της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015.




hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου