Η συλλογική κόπωση φτάνει στα όρια της εξουθένωσης...
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης -και επομένως των θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία- επιβαρύνει...
μια κατάσταση σωρευμένης έντασης και περιορισμένων αντοχών.
Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του EWG αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση υποδόσης 7,5 δισ., αφού πρώτα ψηφιστούν στη Βουλή τροπολογίες για τη συμπλήρωση των προαπαιτούμενων που αλλάζουν διαρκώς με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης τι ακριβώς ψηφίζουν. Η αναβολή των αποφάσεων της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων (22 Ιουνίου τα νεότερα) ξάφνιασε την Αθήνα όπου υπήρχε αισιοδοξία πως ο Μάριο Ντράγκι θα έκανε μια θετική ανακοίνωση την Πέμπτη.
Από όσα είπε ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκύπτει σαφώς η ανάγκη της κυβέρνησης να δημιουργηθεί η αίσθηση πως κλείνει ένας κύκλος και γίνεται μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, ότι τα δύσκολα πέρασαν και στο εξής θα μιλάμε για τη «δίκαιη ανάπτυξη», όχι άλλο για τη λιτότητα, τα μνημόνια και τα δημοσιονομικά κενά.
Ομως, είναι προφανές ότι για να μπορεί να υποστηριχθεί στα σοβαρά ένα τέτοιο αφήγημα θα πρέπει, τουλάχιστον, τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί να αποδώσουν, δηλαδή η αύξηση των φόρων να φέρει αύξηση δημόσιων εσόδων και όχι της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «κόφτη χρέους» δεν αρκεί για να άρει τις ανησυχίες ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο άλλος κόφτης, ο μηχανισμός διόρθωσης δημοσιονομικών αποκκλίσεων, και δεν θα ζητηθούν από τους πιστωτές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ετσι κι αλλιώς, το φθινόπωρο θα ασκηθεί πίεση για αλλαγές στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα. Με αυτή την έννοια είναι προγραμματισμένα ένας νέος γύρος σκληρής διαπραγμάτευσης και ένα νέο κύμα κοινωνικής δυσφορίας, όπως κι αν εκφραστεί.
Στο μεταξύ, παίρνει άσχημη τροπή το προσφυγικό με συμπλοκές και βίαια επεισόδια σε hotspots (Λέσβος, Σάμος κοκ) και με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να καρκινοβατεί. Οι ροές μέχρι στιγμής είναι χαμηλές αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί η επίπτωση της έντασης στις σχέσεις Αγκυρας-Βερολίνου μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τη γερμανική βουλή.
Τα προβλήματα της καθημερινότητας θα γίνουν στο εξής βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της πολιτικής δυναμικής και δεν είναι λίγα. Οι προειδοποιητικές στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ από την επόμενη εβδομάδα θα είναι, όπως όλα δείχνουν, μόνο η αρχή, εφόσον προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, όπως φοβούνται οι εργαζόμενοι και διαψεύδει ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης.
Η αντιπολίτευση ενωμένη
Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την δυνητική ένταση της κοινωνικής διαμαρτυρίας εφόσον δεν φανεί γρήγορα κάποια ουσιαστική αλλαγή προοπτικής. Και γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τη δυσκολέψουν.
Τα τελευταία επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή έδειξαν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Η ΝΔ επιμένει στο «φύγετε», ο Σταύρος Θεοδωράκης δίνει ρεσιτάλ αντιΣΥΡΙΖισμού, ο Βασίλης Λεβέντης υιοθέτησε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, η Φώφη Γεννηματά μιλά αντιμνημονιακά και παράλληλα προετοιμάζεται διαδήλωση στις 15 Ιουνίου με κεντρικό σύνθημα το γαλάζιο «παραιτηθείτε». Από την άλλη πλευρά, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου περιμένει στελέχη και ψηφοφόρους που δεν αντέχουν τη μνημονιακή προσαρμογή, ενώ πολλά θα κριθούν από τις εντυπώσεις που θα δημιουργήσουν οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος.
Με αυτά τα δεδομένα, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει σε συναινέσεις και δημιουργικές συνθέσεις. Το πιθανότερο είναι η πόλωση να μεγαλώνει, η οξύτητα να κλιμακώνεται και ο θόρυβος να γίνεται τόσο έντονος ώστε τελικά να μην ακούγεται καθαρά τίποτα.
nonews news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου