Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


ΙΣΡΑΗΛ ΤΟΥΡΚΙΑΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ…
Παιχνίδια σε διπλό ταμπλό
Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ και Τουρκία ενώ το Τελ Αβίβ συνεχίζει και με Κύπρο
Το Ισραήλ παράλληλα με τις συζητήσεις που έχει με τη Λευκωσία για διεύρυνση της συνεργασίας τους σε διάφορα επίπεδα και τις διευκολύνσεις που ζητά συνεχώς από την Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία. Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών συναντήθηκαν στο Λονδίνο προχθές και όπως έσπευσαν να ανακοινώσουν οι Τούρκοι, σημειώθηκε πρόοδος «προς την κατεύθυνση κατάρτισης πλαισίου συμφωνίας για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καθόρισε και χρονοδιάγραμμα, τοποθετώντας την επίτευξη συμφωνίας στη διάρκεια του επόμενου κύκλου των διμερών συνομιλιών, που «θα πραγματοποιηθεί σύντομα». Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες αποτελούνται από παράγοντες του τουρκικού ΥΠΕΞ, του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι μέχρι το 2010 οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κατέρρευσαν μετά τον θάνατο 10 Τούρκων ακτιβιστών από την επέμβαση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, σε πλοίο που προσπάθησε να σπάσει το καθεστώς του ναυτικού αποκλεισμού, στη Λωρίδα της Γάζας. Το αρνητικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών ευνόησε την αναβάθμιση των σχέσεων του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι προετοιμάζεται τριμερής σύνοδος κορυφής τον Ιούνιο, είτε στην Αθήνα είτε στην Ιερουσαλήμ. Βεβαίως, οι Τούρκοι αποκαλύπτουν ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ είναι πολύ προχωρημένες.





HELLASFORCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου