Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Αυστηρό μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Τουρκία


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλε αυστηρό μήνυμα στην υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ Τουρκία, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα (AKP) ότι προβαίνει σε καταστρατηγήσεις δημοκρατικών θεσμών και κανόνων δικαίου.
  Το Κοινοβούλιο είναι «εξαιρετικά ανήσυχο» καθώς η Άγκυρα παραβιάζει πολλά κριτήρια απαραίτητα για να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «με την έννοια ότι επιδεικνύει οπισθοδρομικές τάσεις σε ζητήματα σεβασμού του δημοκρατικού πολιτεύματος και των νόμων στο εσωτερικό της Τουρκίας», αναφέρει ένα ψήφισμα εγκεκριμένο από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (MEPs).
  Η εισηγήτρια για την Τουρκία στο Ευρωκοινοβούλιο, Kati Piri, τόνισε ότι η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε θέματα όπως η ελευθερία έκφρασης και η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι ο γενικότερος ρυθμός των μεταρρυθμίσεων έχει επίσης επιβραδυνθεί σημαντικά.
  «Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας σχετικά με την κλιμάκωση των βιαιοπραγιών στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας», ανέφερε η Piri, εκθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι σχεδόν 400.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν συγκεκριμένες επαρχίες, στις οποίες γίνονταν εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του παράνομου Κουρδικού κόμματος (PKK).
  Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσαν επίσης την Τουρκία να σταματήσει το «δημοσιογραφικό εκφοβισμό» και καταδίκασαν το «βίαιο και παράνομο έλεγχο πολλών εφημερίδων», συμπεριλαμβανομένης και της καθημερινής Zaman. Ένα τοπικό δικαστήριο όρισε διαχειριστές για το media group της Zaman, το οποίο πιστεύεται ότι συνδέεται με τον Τούρκο ακαδημαϊκό Fethullah Gülen, που διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan και το κυβερνών κόμμα κατηγορούν ότι ηγείται «τρομοκρατικής οργάνωσης» που έχει ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.
  Με το παραπάνω ψήφισμα ζητήθηκε, επίσης, άμεση διακοπή των εχθροπραξιών στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκε το PKK να εγκαταλείψει την ένοπλη δράση και να «χρησιμοποιήσει ειρηνικά και νόμιμα μέσα για να εκφράσει τα αιτήματά του».
  Η Άγκυρα, από την πλευρά της, απορρίπτει την έκθεση που επικαλείται αναφορές ότι οι μαζικές σφαγές Αρμενίων στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αποτελούν γενοκτονία, σύμφωνα με τον  Volkan Bozkir, τον Τούρκο υπουργό για  τα Ευρωπαϊκά θέματα.
  «Θεωρούμε αυτή την αναφορά άκυρη»,φέρεται να είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency, μετά την υιοθέτηση της έκθεσης για την κατά το έτος 2015 πρόοδο της Τουρκίας, η οποία εδώ και πολύ καιρό πιέζει για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  «Δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο της ιστορίας μας για το οποίο να ντρεπόμαστε. Όλα μας τα αρχεία είναι ανοιχτά. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά ιστορικούς. Οι πολιτικοί δεν θα έπρεπε να γράφουν ιστορία», φέρεται να δήλωσε από τη Βιέννη.
  Μάλιστα, ο εν λόγω υπουργός την 14η Απριλίου φέρεται να είπε στο πρακτορείο πριν την έγκριση του ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο ότι η Τουρκία θα απέρριπτε την έκθεση, αν εντός του κειμένου της υπήρχε ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία» για τις σφαγές του 1915.
  Να σημειωθεί ότι η αναβίωση του μισοξεχασμένου τουρκικού αιτήματος για ένταξη στην ΕΕ ήταν κομβικής σημασίας δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στη μείωση των τεράστιων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών με κατεύθυνση την Ευρώπη και προέλευση την ταλανιζόμενη Συρία..
  Το εν λόγω ψήφισμα πέρασε με 375 ψήφους υπέρ και 177 κατά.
  Η ΕΕ αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι προδίδει τις αρχές της, καθώς προσφέρεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας σε αντάλλαγμα για τη συνεισφορά της στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Παρ’όλα αυτά, πολλοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να ζητούν από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις για την ελευθερία του Τύπου και άλλα επιβαλλόμενα στάνταρ, μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ανησυχίας για άνοδο του απολυταρχισμού στη χώρα.
  «Είναι λάθος να ρισκάρει η ΕΕ τις αξίες της για αμφίβολα αποτελέσματα», υπογραμμίζει η Marietje Schaake, μια Ολλανδή ευρωβουλευτής. «Προφανώς και είναι απαραίτητο να δουλέψουμε σε συνεργασία με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε τη διαμονή των προσφύγων σε αξιοπρεπή καταλύμματα, αλλά δεν θα πρέπει να συγχέουμε αυτό το ζήτημα με την ένταξη στην ΕΕ», προσθέτει.




militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου