Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Σκληρό φορολογικό πακέτο για να κλείσει η αξιολόγηση

Σκληρό φορολογικό πακέτο για να κλείσει η αξιολόγηση
Να αμβλύνουν τις διαφορές μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να καταφέρουν κυβέρνηση και δανειστές προκειμένου στις 22 Απριλίου να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Θεσμών (staff level agreement).
Το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται καθώς πέραν του δεδομένου πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ στο οποίο, συνέχιζαν έως την παύση των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε αφορολόγητο, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, στο τραπέζι θα πρέπει να μπουν τώρα και τα έξτρα μέτρα τα οποία προέκυψαν με φόντο την Ουάσινγκτον.
Κατά την κυβερνητική εκδοχή, για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ όπως τα «μετρούν» η ελληνική πλευρά και το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών. Στο βαθμό όπου αυτά τα μέτρα, διαπιστωθεί στη συνέχεια ότι δεν καλύπτουν τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος (0,5% του ΑΕΠ φέτος, 1,75% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018) θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τα οποία θα καλύπτουν την απόσταση έως την επίτευξη του στόχου.
Εάν για παράδειγμα το 2017, διαπιστωθεί ότι με τα μέτρα τα οποία θα έχουν ήδη ληφθεί δεν προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ αλλά για παράδειγμα 1,25% του ΑΕΠ τότε θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η απόσταση.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν τα μέτρα αυτά θα απαιτηθεί από τους δανειστές να οριστικοποιηθούν, να ποσοτικοποιηθούν ή ακόμα και να ψηφιστούν από τώρα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Αυτό θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από αύριο Τρίτη, όταν προβλέπεται να ξεκινήσουν εκ νέου επί ελληνικού εδάφους οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών.
Το νέο σκληρό πακέτο
Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες δυσκολεύτηκε για να καταλήξει σε έναν κατάλογο μέτρων τα οποία θα συνθέτουν τον καμβά των παραμετρικών παρεμβάσεων δημοσιονομικής απόδοσης 1,8 δισ. ευρώ. Για να κλείσει το πακέτο, έβαλε στο τραπέζι αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στο 24%, συμβιβάστηκε με μείωση του αφορολογήτου στα 9.100 ευρώ (από 9.500) όπως και με την δραστική μείωση του ΕΚΑΣ από το επόμενο έτος.
Τα περιθώρια, προσδιορισμού νέων μέτρων ιδίως εάν θα πρέπει να φτάσουν έστω και υποθετικά στα 3 δισ. ευρώ τα οποία μνημόνευσε η Wall Street Journal, είναι ασφυκτικά. Δεν μπορεί να προκύψει τέτοιου μεγέθους έξτρα πακέτο έστω και σε αναμονή χωρίς να θιγούν μισθοί και συντάξεις και Δημόσιο.
Οι θέσεις των δανειστών άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα υποδεικνύουν προς ποια κατεύθυνση είναι πιθανό να κινηθούν οι αναζητήσεις.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει στο παρελθόν μετάταξη των τιμολογίων ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ από το 13% στο 23% (πλέον 24%), όπως άλλωστε και κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
Έχουν ζητήσει παράλληλα μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 8.182 ευρώ, μείωση κύριων συντάξεων και εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, απελευθέρωση απολύσεων και συρρίκνωση του δημοσίου τομέα.
Όλα αυτά, δεν αποκλείεται να τα ξαναβρεί μπροστά της η κυβέρνηση στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων ο οποίος θα ξεκινήσει την Τρίτη για να διακοπεί κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη καθώς την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup στην Ολλανδία.
Στο καλό σενάριο, οι επικεφαλής θα επανέλθουν αμέσως μετά με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα στις 28 Απριλίου «έπαιζε» από την προηγούμενη εβδομάδα.
Από τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όμως, μια συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα άμεσα.






fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου