Εμείς εκείνη την εποχή είχαμε ακόμη τα ανδρείκελα της χούντας να πουλάνε “ψευδοπατριωτισμό” … Σε λίγους μήνες χάσαμε τη Κύπρο… Στην άλλη άκρη της Ευρώπης ,στην Πορτογαλία εκδηλώθηκε μια επανάσταση που έμεινε στην ιστορία ως “Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων”. Την έκανε ο Στρατός που ήταν ένα με τον λαό…
Το στρατιωτικό κίνημα που έγινε το 1974 στην Πορτογαλία είχε στόχο την επιβολή της Δημοκρατίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας κι όχι την κατάλυσή της.
Ήταν κίνημα εναντίον ενός δικτάτορα. Μιας δικτατορίας που επιβλήθηκε από τις 26 Μαίου 1926.
Το κίνημα έγινε γνωστό ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos» ), επειδή πολλοί στρατιώτες είχαν βάλει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα.
Εκείνη την εποχή η Πορτογολία ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση προσπαθώντας να διατηρήσει τις αποικίες της. Κάτι που τις κόστιζε το 40% του προϋπολογισμού της. Στο στράτευμα υπήρξαν δυνάμεις που αποφάσισαν να κινηθούν.
Το παράδοξο του κινήματος; Το συνθηματικό για την έναρξή του ήταν ένα τραγούδι! Τίτλος του «Μετά το Αντίο» («E depois do adeus»), με ερμηνευτή τον Πάουλο ντε Καρβάλιο, ο οποίος εκπροσωπούσε τη χώρα στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, που γινόταν αργά το βράδυ της 24ης Απριλίου .
Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων χρειάστηκε έξι ώρες για να επικρατήσει. Οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους,δίπλα στους αξιωματικούς,υπαξιωματικούς και στρατιώτες και ο δικτάτορας Καετάνο αναχώρησε για τη Βραζιλία.
Τα τα επόμενα δύο χρόνια η επταμελής η «Χούντα Εθνικής Σωτηρίας», με επικεφαλής τον στρατηγό Αντόνιο Ριμπέιρο ντε Σπίνολα ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η επικράτηση των μετριοπαθών δυνάμεων οδήγησε στο νέο δημοκρατικό Σύνταγμα κι έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές. Η Πορτογαλία μπήκε οριστικά σε δημοκρατική πορεία και το 1986 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
militaire.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου