Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ…


Η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Βρυξελλών, που ήδη διαμορφώνει σενάρια στη βάση της πορείας εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Η αρχική προσπάθεια πακετοποίησης Κυπριακού και τουρκικών κεφαλαίων δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Όπως σημείωναν ξένοι διπλωμάτες, αν και δεν υπάρχει οποιαδήποτε δέσμευση, τον Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. θα επιχειρηθεί να γίνει αξιολόγηση της συμφωνίας στη βάση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εάν η Τουρκία θέλει να πιέσει στο Κυπριακό, για τα πέντε μπλοκαρισμένα από τη Λευκωσία κεφάλαια, θα αφήνει κενά στην εφαρμογή της προχθεσινής συμφωνίας για το μεταναστευτικό και να επανέλθει στο τραπέζι του παζαριού.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε απώλειες από τη σύνοδο κορυφής και από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και πήρε ανάσες και κέρδισε χρόνο για τη συνέχεια. Κατάφερε να πείσει πως δεν θα μπορούσε να πληρώσει τον λογαριασμό για το μεταναστευτικό, όπως και για τις επιπτώσεις που θα είχε στη διαδικασία για το Κυπριακό. Αυτές οι τοποθετήσεις κέρδισαν έδαφος σε αυτή τη φάση, όμως, είναι σαφές πως το θέμα των κεφαλαίων θα επανέλθει από την Τουρκία αλλά και από εταίρους μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών γίνεται αναφορά πλέον για εξελίξεις στο Κυπριακό τον Ιούνιο.
Μια αναφορά την οποία φαίνεται να επικαλούνται και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ενημερώσει τα κράτη-μέλη πως την Άνοιξη θα είναι έτοιμη τεχνικά για άνοιγμα των κεφαλαίων. Μια τοποθέτηση, που όπως πληροφορούμαστε, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου