Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Οι Μάσκες Πέφτουν.. Ο «Φίλος» Πιτέλα Σπρώχνει την Κύπρο στους Τούρκους: «Ανωμαλία οι Εγγυήσεις…»


Τζάνι Πιτέλα
Ο «Φίλος» της Ελλάδας Αποκαλύπτεται…
«Ανωμαλία» για την Ε.Ε. χαρακτηρίζει ο ηγέτης της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα (Gianni Pitella) τη διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων στην Κύπρο μετά από μια ενδεχόμενη λύση.
Σε συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο», ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο μεθαύριο Τρίτη, ο Ιταλός αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθιστά σαφές ότι «το κεκτημένο, περιλαμβανομένων των τεσσάρων ελευθεριών, θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια του νησιού», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταστεί ένα ομόσπονδο κράτος», τοποθέτηση η οποία παραπέμπει ευθέως σε μετεξέλιξη του υφιστάμενου κράτους.
Ο Πιτέλα, ο οποίος θα έχει επαφές στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα, ζητά τη συμβολή της Τουρκίας στο Κυπριακό, τονίζοντας την υποχρέωση επιστροφής της περίκλειστης Αμμοχώστου στη βάση του ψηφίσματος 550 του Σ.Α., ως επίσης και την έναρξη της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από τη νήσο.
Παράλληλα, όμως, εκφράζει στήριξη στην προσπάθεια για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη (23 και 24), τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.
Υποστηρίζει ότι το άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων δεν αποτελεί λευκή επιταγή αλλά εκλαμβάνεται ως «ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση πραγματικά αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και προτύπων».
Ο Πιτέλα αναφέρει ότι οι Σοσιαλιστές-Δημοκράτες αποφάσισαν τη συμμετοχή ενός «εκλελεγμένου Τουρκοκυπρίου» ως παρατηρητή στις εργασίες της Ομάδας, αλλά τηρεί αποστάσεις από το τ/κ αίτημα για συμμετοχή παρατηρητών στις εργασίες της ολομέλειας της Ευρωβουλής.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Πιτέλα αναφέρεται και στο κυπριακό μνημόνιο, ενώ εκφράζει στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου