Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Βόμβα από τον Γκάρντιαν για τα Σκόπια

skopia
Ως μια πόλη "κιτς" χαρακτηρίζει με δημοσίευμα της τα Σκόπια, η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian», τη στιγμή που περιγράφει τις γέφυρες που έχουν γεμίσει από αγάλματα ηρώων, συγγραφέων και καλλιτεχνών, στο έργο που έχει την ονομασία «Σκόπια 2014», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

 Πιο συγκεκριμένα: «Το έργο έχει δύο στόχους: ο πρώτος είναι να φέρει τουρίστες μέσα από μια προσπάθεια να συμμετέχει στην ιστορία της γειτονικής Ελλάδας και ο δεύτερος  να προκαλέσει  πατριωτικό ενθουσιασμό στο σλαβικό στοιχείο. Έχει κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ», σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα και με αυτό τον τρόπο θέλει να τονίσει  τις ανησυχίες των πολιτών για το υψηλό κόστος του δημόσιου χρήματος που δαπανήθηκε, αλλά ταυτόχρονα και για την ποιότητα του έργου, καθώς και την αγνόηση των Αλβανών, στην πρωτεύουσα της χώρας.
skopia1
 Επιπλέον, το δημοσίευμα υποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών, καθώς οι τελευταίοι αγνοούνται τελείως από το πολυδάπανο έργο της αναμόρφωσης του κέντρου της πρωτεύουσας.
Τέλος σημειώνεται χαρακτηριστικά πως: «Στην παλιά πόλη υπάρχει το Παζάρι, πολλά σοκάκια και τζαμιά της μουσουλμανικής κοινότητας των Αλβανών,  που καταλήγουν σε ένα παλιό  φρούριο. Πίνουν τούρκικο καφέ, μέσα σε μια αρχιτεκτονική που μοιάζει με τη Μέση Ανατολή, η οποία, όμως περιβάλλεται  από την πρόσφατη κλασική αρχιτεκτονική του «Σκόπια 2014, αποτελώντας έτσι  ένα από τους πιο ασυνήθιστους τουριστικούς προορισμούς».






voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου