Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Θύελλα αντιδράσεων για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα του Δραγασάκη



Έντονες συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή...

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός «παράλληλου συστήματος τραπεζών στην Ελλάδα, που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», ενώ στη συνέχεια είπε ότι «έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής. Εχει σημασία η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για ανεύθυνη και επικίνδυνη συμπεριφορά εκ μέρους του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης: «Με την παρέμβασή του ο κ. Δραγασάκης δυναμίτισε τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και απέδειξε πόσο ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι αυτή η κυβέρνηση. Την ημέρα που ψηφίζεται με συναίνεση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έρχεται να μιλήσει για σχέδιο παράλληλου τραπεζικού συστήματος σε πρώτη φάση με τις συνεταιριστικές και στη συνέχεια με την ίδρυση νέων τραπεζών».

«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα σε χώρα της ΕΕ εκτός του ευρωσυστήματος, δηλαδή εκτός της εποπτείας της ΕΚΤ, δεν υφίσταται. Φαίνεται ότι ο κ. Δραγασάκης δεν μπορεί να αφήσει πίσω του τον "βαρουφακισμό" που μας συντροφεύει», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης.

«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα εντός Ευρωζώνης δεν προβλέπεται. Σχεδιασμός, άγνοια ή λάθος;» έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό το λέει ο σοβαρότερος του Σύριζα...φανταστείτε τί λένε οι υπόλοιποι», ανήρτησε στο Twitter και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Παράλληλο τραπεζικό σύστημα=μας πήραν τον έλεγχο οι Ευρωπαίοι στις συστημικές και θα δώσουμε θαλασσοδάνεια μέσω Αττικής και συνεταιριστικές», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Η ακριβής δήλωση Δραγασάκη από τα πρακτικά της Βουλής.

«H ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι επαρκής. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας νέας αρχιτεκτονικής του τραπεζικού μας συστήματος ευρύτερα, πρέπει να συζητήσουμε για ένα νέο ρόλο τον τραπεζών σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη κλπ. Αυτό δεν είναι θέμα αυτού του νόμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε και αλλού.

Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα.

Απ' αυτήν την άποψη, έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας γρήγορα, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κύριε Πρόεδρε, προσπάθησα να δείξω ότι σήμερα απλά βάζουμε τις βάσεις με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μια πορεία αντιμετώπισης της κρίσης. Η πορεία αυτή έχει και άλλες προϋποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες ανέφερα.»






tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου