Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

H ISIS ANATINAΞΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΣΣΥΡΙΑΚΗΣ ASHUR ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟΥ 3000 π.Χ



To Ισλαμικό Κράτος (Isis) διατείνεται ότι ανατίναξε τον αρχαιολογικό χώρο που συγκαταλέγεται στην παγκόσμια προστατευόμενη κληρονομιά της Unesco την αρχαία πρωτεύουσα των Ασσυρίων στο Ιράκ την Ashur κοντά στο Τικρίτ στην  επαρχία Salahuddin σύμφωνα με πολλές πηγές. Το Radio Free Iraq ανέφερε ότι μαρτυρίες που προέρχονται από κατοίκους της περιοχής καταγγέλουν ότι η εξτρεμιστική υπεροργάνωση κατέστρεψε τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στα 280 km βόρεια της Βαγδάτης στις όχθες του ποταμνόυ Τίγρη στη Μεσοποταμία.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Νομαρχιακού συμβουλίου της Salahuddin, Marwan al-Jabara δήλωσε στο al-Arabiya ότι «παγίδευσαν με εκρηκτικά και ανατίναξαν την ιστορική αυτή πόλη που καλείται  ‘Zakourat Ashur και χρονολογείται από το 3.000 π.Χ…..θέλουν να σβήσουν την ιστορία της χώρας»,  «.
Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από το γερμανικό ειδησεογραφικό DPA, που επικαλείται ιρακινή πηγή ασφαλείας που ισχυρίζεται ότι οι τρομοκράτες «παγίδευσαν τq εξωτερικά τόξα-καμάρες και τις 4 εισόδους του πύργου και τις ανατίναξαν «.
Άλλα sites ειδήσεων αραβικά όπως το al-Baghdadia φαίνεται να επιβεβαιώνουν επίσης την είδηση επικαλούμενα κι αυτά πηγές της ασφάλειαςΗ είδηση αυτή ως τώρα δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή από το IBTimes.Η Ashur, γνωστή και ως Qal’at Cherqat, ήταν ο μόνος σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που δεν είχε καταστραφεί από την ISIS  στο Ιράκ.
Η πόλη χρονολογείται από την 3η χιλιετία π.Χ και από τον 14ο ως και τον 9ο αι.π.Χ ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των ασσυρίων.Καταστράφηκε από τους Βαβυλώνιους αλλά αναβίωσε κατά την εποχή των Πάρθων.
Τον Απρίλιο οι τζιχαντιστάν κατεδάφισαν με μπουλντόζες την Nimrud και ανατίναξαν μέρος των ευρημάτων της ενώ νωρίτερα σε βίντεο παρουσίαζαν και την καταστροφή αρχαίων της Hatra που ιδρύθηκε από τους Σελευκίδες.(IBTimes UK 28/5/15)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου