Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σε επιφυλακή τίθεται η κυβέρνηση με εντολή του Τσίπρα: «Να μην λείψει κανείς εκτός Αθηνών»


tsipras

Για το τριήμερο αναμένει εξελίξεις το Μαξίμου, ακόμη και για το ενδεχόμενο να είναι έτοιμο το κείμενο συμφωνίας και θέτει σε ετοιμότητα ακόμα και χαμηλόβαθμους υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση είναι σε κατάσταση συναγερμού αφού έχει δοθεί εντολή να μην φύγει κανείς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος εκτός Αθηνών αφού οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Τόσο σύμβουλοι υπουργών όσο και χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι έχουν πάρει σαφείς οδηγίες να είναι στην Αθήνα αφού όλοι κάτι περιμένουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όπου αναφέρουν ότι μέσα σε αυτές τις 72 ώρες υπάρχει το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση το σχέδιο της για συμφωνία.
Πολλά ποντάρει επίσης στην τριμερή της Δευτέρας που θα γίνει στην G7 ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
Ένα πλαίσιο συμφωνίας με τους Θεσμούς έχει ετοιμαστεί από το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες. Στο κείμενο που βρίσκεται σε επεξεργασία, γίνεται η καταγραφή όλων των σημείων που ως τώρα έχει υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς, ενώ τα «αγκάθια» αξιολογούνται και τοποθετούνται σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Αυτά είναι ο ΦΠΑ, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα εργασιακά – ασφαλιστικά.
Για ορισμένα από αυτά θα επιδιωχθεί η υπέρβασή τους με πολιτική απόφαση, ενώ κάποια άλλα, όπως για παράδειγμα εργασιακό και ασφαλιστικό, θα προτείνεται η ανάληψη δεσμεύσεων για συζήτηση και διαπραγμάτευση αργότερα μέσα στο 2015.
Στο Brussels Group θα δοθεί το κείμενο και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα επιχειρήσουν να καταλήξουν στην τελική του μορφή. Αξίζει να αναφερθεί ότι πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το κοινό κείμενο να είναι έτοιμο την Κυριακή.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί σφόδρα να υπάρξει αυτή η κατάληξη έτσι ώστε τα σημεία διαφωνίας να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην τριμερή Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ την προσεχή Δευτέρα, όπου όπως γίνεται αντιληπτό μπορεί να ληφθούν αποφάσεις στο υψηλότερο δυνατό ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενήμερο φαίνεται να είναι το Brussels Group για τη σύνταξη του κειμένου και για τα σημεία στα οποία έχει υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία όπου ζητείται η γνώμη και των Θεσμών.
Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει ευτυχής κατάληξη τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείεται (κάποιοι λένε πως είναι αποφασισμένο) να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται με τα σημεία συμφωνίας και τις διαφωνίες όπως θα έχουν αποτυπωθεί λίγο πριν τη δημοσιοποίηση.

phgh:voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου