Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ανελέητο ψαλίδισμα και πάλι στις συντάξεις!

sintaks

Καινούριες περικοπές πρόκειται να σημειωθούν άμεσα με στόχο και πάλι τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται οριστική απόφαση από πλευράς Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό που θα παρουσιαστεί στους θεσμούς πριν το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό θα βασίζεται στις αυξομειώσεις του ΑΕΠ που θα καθορίζουν και το ύψος των συντάξεων, οι οποίες θα είναι εμφανώς μειωμένες. Όλα αυτά θα συμβούν διότι πρέπει να εξοικονομηθούν 2,2 δις ευρώ ως το τέλος του 2016, κάτι που ενδυναμώνει το σενάριο μείωσης των αποδοχών όσων συνταξιοδοτήθηκαν από τα 50, καθώς επίσης και αυτό της ενσωμάτωσης της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, αλλά και της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου εργασίας θα ακολουθήσει τρεις κατευθύνσεις 
α) Να στοχεύσει στη μείωση των μεσαίων κύριων συντάξεων ύψους 800-900 ευρώ που εισπράττουν εδώ και 10-20 χρόνια συνταξιούχοι από το Δημόσιο και τα ειδικά ταμεία, οι οποίοι βγήκαν νωρίς στις σύνταξη, ήτοι σε ηλικία 50-62 ετών. Το σενάριο προβλέπει επαναϋυπολογισμό του ύψους των καταβαλλόμενων συντάξεων, με βασικό κριτήριο τη θέσπιση ρήτρας ηλικίας. 
β) Να προσπαθήσει να διατηρήσει την αυτονομία των επικουρικών ταμείων, εφαρμόζοντας περικοπές στις συντάξεις
γ)Να προκρίνει έναν συνδυασμό μέτρων προκειμένου να μην πέσει όλο το βάρος στις περικοπές των συντάξεων, αισιοδοξώντας μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα «ανακαλύψει» ανύπαρκτα ισοδύναμα.

Όλα αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα από τη μία πλευρα, να χάσουν οι μισθωτοί ένα μικρό ποσό καθαρού έξτρα εισοδήματος που είχαν την τύχη να απολαμβάνουν από τον Ιούλιο του 2014, ενώ από την άλλη τα ταμεία θα έχουν στη διάθεση τους 800.000.000 ευρώαπό την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι αν οι εργοδοτικές εισφορές αυξηθούν, τότε θα φτάσουμε στο αναγκαίο κακό των απολύσεων, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν και λουκέτα.


voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου