Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΣΟΚ! Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς


eisfora

Αβάσιμοι, αποφασίστηκε από την ολομέλεια, είναι οι ισχυρισμοί της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου, που είχε προσφύγει με την ιδιότητα του φορολογούμενου πολίτη, στο ΣτΕ το 2011.
Ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η υπ' αριθμ. ΠΟΛ.1167/2.8.2011 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.
Έτσι και έγινε, με δύο αποφάσεις, σύμβουλοι της επικράτειας έκριναν αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
Πιο συγκεκριμένα η δήλωση αναφέρει:
«το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρου 19 παράγραφος 2 εδάφιο ζ΄ (ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών), αντίκεινται στο άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος, όπως και η αντίστοιχη πρόβλεψη του άρθρου 1 εδάφιο 6 της επίμαχης αποφάσεως, η οποία επαναλαμβάνει τη ρύθμιση αυτή και η οποία πρέπει να ακυρωθεί. ο φόρος δεν αποκλείεται να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων ή πραγμάτων, εφόσον πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, η οποία, κατ’ αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα».





voice news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου