Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Οι συμμαχίες βγάζουν τον νέο... ένοικο του Μαξίμου

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ


Οι συμμαχίες βγάζουν τον νέο... ένοικο του Μαξίμου

Νέα πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ωστόσο πως το κόμμα του δεν εξαρτά τον σχηματισμό κυβέρνησης από το "ναι"” ή το "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει έτοιμος για κυβέρνηση των κομμάτων του ευρωπαϊκού μετώπου.
"Θέλουμε να είμαστε μια κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία στον πυρήνα της και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραδινόμαστε. Θα διαπραγματευτούμε με συγκεκριμένα επιχειρήματα και με διάθεση επικοινωνίας, ενώ η διαπραγματευτική ομάδα του κ. Τσίπρα πήγε χωρίς να έχει κάνει το μάθημά της. Πήγαν ανενημέρωτοι, χωρίς ντοσιέ, με τα χέρια στις τσέπες", δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης στο πρακτορείο Bloomberg.
Τα στελέχη των κομμάτων έχοντας γνώση και των δημοσκοπήσεων έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο ευρύτερων συμμαχιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση και πρόσθεσε:
"Εγώ ισχυρίζομαι ότι θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, η οποία θα μπορέσει να απευθυνθεί σε όλες τις δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ σοβαροί άνθρωποι με τους οποίους εγώ ευχαρίστως θα καθόμουν σε ένα τραπέζι να συζητήσω".
Ωστόσο στην ίδια εκπομπή ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας: "Πώς είναι δυνατόν εμείς από τη δική μας την πλευρά να μπορούμε να συνεργαστούμε με ένα κόμμα όπως είναι η ΝΔ στο οποίο εκτός από τις θεμελιώδεις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κοινό πρόγραμμα; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τη διαφθορά, τις λίστες Λαγκάρντ, τις λίστες Λιχτενστάιν;".
Δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές διαβάζουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και διαπιστώνουν ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών μπορεί να μην αρκεί το άθροισμα των εδρών του πρώτου κι ενός μικρότερου κόμματος, όπως συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για συμμετοχή δυο ή περισσοτέρων κομμάτων στην κυβέρνηση συνεργασίας, ή τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να μειώσουν την εκλογική δύναμη των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και να δυναμώσουν το Ποτάμι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μεγάλος συνασπισμός, στον οποίο ενδεχομένως να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θεωρεί πως ο προγραμματικός κορμός της επόμενης κυβέρνησης είναι έτοιμος καθώς περιλαμβάνει το μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ο Πάνος Καμμένος αποκλείει κάθε μορφή συνεργασίας με άλλο κόμμα πλην του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν συνεργάζεται με το "Jurassic Park".
Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο υποψήφιος με την Λαϊκή Ενότητα, Δημήτρης Στρατούλης, υποστήριξε πως η μοναδική αντιμνημονιακή δύναμη είναι το κόμμα του.






hmerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου